AA
Diepgaande analyse van de totstandkoming van internationale terroristische netwerken (4)

Dinsdagochtend 11 september 2001 waren de Amerikaanse steden New York, Washington en Pittsburg het doelwit van nietsontziende en mensonterende terreuraanslagen. Deze barbaarse aanslagen nopen tot een diepgaande achtergrondanalyse. De cruciale vraag betreft het ontstaan van terroristische netwerken. Enkel internationale samenwerking op het vlak van informatieverzameling en -uitwisseling kan soelaas bieden, evenals een echt conflictpreventiebeleid en een coherent anti-terrorismebeleid.

De terreurdaden van 11 september worden toegeschreven aan Osama bin Laden, een uit Saoudi-Arabië afkomstige islam-fundamentalistische terroristenleider die momenteel in Afghanistan zou verblijven. Oud-CIA-agent Michael C. Ruppert wees onlangs op het gevaarlijke verbond tussen bin Laden en de Amerikaanse inlichtingendiensten ten tijde van de Afghaanse oorlog (*). Dankzij deze steun slaagde bin Laden erin een militaire organisatie en een bedrijvennetwerk uit te bouwen.

Rapporten geven aan dat de Verenigde Staten tussen '79 en '87 ongeveer drie miljoen dollar hebben besteed aan de training en de bewapening van Afghaanse rebellen. Toenmalig CIA-topman Bill Casey stimuleerde zelfs de heroïnehandel in de regio ter de financiering van de oorlog. Volgens Alfred McCoy, auteur van het boek The Politics of Heroïn (Lawrence Hill Books, 1972, 1991), controleerde Hekmatyar enkel in de Khyber-regio minstens zes heroïne-raffinaderijen, daarbij geholpen door bin Laden.

Kan de Raad bevestigen dat a) toenmalig CIA-topman Bill Casey de heroïnehandel in de regio heeft gestimuleerd ter financiering van de Afghaanse oorlog, zoals gesteld door Alfred McCoy in het boek The Politics of Heroïn (Lawrence Hill Books, 1972, 1991) en b) Hekmatyar enkel in de Khyber-regio minstens zes heroïne-raffinaderijen controleerde met de hulp van bin Laden.? Zo ja, is de Raad van oordeel dat deze heroïnehandel heeft geleid tot de totstandkoming van een internationaal terroristisch netwerk onder leiding van Osama bin Laden? Zo neen, zal de Raad informatie inwinnen bij de Amerikaanse overheid over de heroïnehandel van de CIA?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?