AA
Diepgaande analyse van de totstandkoming van internationale terroristische netwerken (2)

Dinsdagochtend 11 september 2001 waren de Amerikaanse steden New York, Washington en Pittsburg het doelwit van nietsontziende en mensonterende terreuraanslagen. Deze barbaarse aanslagen nopen tot een diepgaande achtergrondanalyse. De cruciale vraag betreft het ontstaan van terroristische netwerken. Enkel internationale samenwerking op het vlak van informatieverzameling en -uitwisseling kan soelaas bieden, evenals een echt conflictpreventiebeleid en een coherent anti-terrorismebeleid.

De terreurdaden van 11 september worden toegeschreven aan Osama bin Laden, een uit Saoudi-Arabië afkomstige islam-fundamentalistische terroristenleider die momenteel in Afghanistan zou verblijven. Oud-CIA-agent Michael C. Ruppert wees onlangs op het gevaarlijke verbond tussen bin Laden en de Amerikaanse inlichtingendiensten ten tijde van de Afghaanse oorlog (*). Dankzij deze steun slaagde bin Laden erin een militaire organisatie en een bedrijvennetwerk uit te bouwen.

In de vroege jaren negentig kreeg bin Laden asiel in Soedan. De Soedanese regering beloofde aan de VS om hem in het oog te houden en zijn terroristische activiteiten aan banden te leggen. Gezien deze overeenkomst is het verbijsterend dat de VS-regering de Soedanezen in '95 verplichtte bin Laden uit te wijzen. De terroristenleider zocht z'n toevlucht bij de Afghaanse Taliban-militie en knoopte opnieuw banden aan met de Afghaanse drugbaronnen in Jhost en Jalalabad. De Franse internetpublicatie Indigo vestigde dan weer de aandacht op een ontmoeting tussen bin Laden en de Britse inlichtingendienst in '96.

Kan de Raad - in het licht van de nood aan een diepgaande analyse van de totstandkoming van internationale terroristische netwerken -bevestigen dat in '96 te Londen een ontmoeting heeft plaatsgehad tussen bin Laden en de Britse inlichtingendienst? Zo ja, kan de Raad meedelen wat het gespreksonderwerp was van deze ontmoeting gezien het belang ervan voor een diepgaande analyse van de totstandkoming van internationale terroristische netwerken? Zo neen, zal de Raad - gezien de nood aan een diepgaande analyse van de totstandkoming van internationale terroristische netwerken - informatie inwinnen bij de Britse overheid over deze ontmoeting?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?