AA
Democratische controle op het Europees handelsbeleid

De vijftien lidstaten verzetten zich tegen inspraak van het Europees Parlement in het handels- en industriebeleid van de Europese Unie. Dat blijkt uit het gecombineerd antwoord op de vragen E-0619/01(1), E-4034/00, E-4036/00 en E-4037/00(2). De voorstellen en werkdocumenten van dit comité hebben volgens de ministers een vertrouwelijk karakter en zijn onderworpen aan de besluiten betreffende de toegang van het publiek tot de documenten van de Raad.

Over het voorstel van de Commissie "om de inspraak van het parlement aanzienlijk te vergroten voor alles wat het handelsbeleid aangaat" (P-3674/00(3)) spreekt de Raad zich evenwel niet eenduidig uit. Nochtans stelt Lamy dat "dit niet alleen de verantwoordingsplicht met betrekking tot het handelsbeleid maar ook de doeltreffendheid van dit beleid (zou) doen toenemen, omdat de handelspartners dan zouden beseffen dat de Commissie voor haar onderhandelingen de volledige steun heeft van de democratisch verkozen vertegenwoordigers van de Europese burgers".


Daarom had ik graag alsnog een antwoord van de Raad op volgende vragen:

- Onderschrijft de Raad het standpunt van de Commissie dat parlementaire controle op Europees niveau "niet alleen de verantwoordingsplicht met betrekking tot het handelsbeleid maar ook de doeltreffendheid van dit beleid zou doen toenemen, omdat de handelspartners dan zouden beseffen dat de Commissie voor haar onderhandelingen de volledige steun heeft van de democratisch verkozen vertegenwoordigers van de Europese burgers"?

- Zo ja, welke stappen zal de Raad dan nemen om te zorgen voor een volledige parlementaire controle op het Europees handelsbeleid?

- Zo neen, welke argumenten schuift de Raad naar voren om ondanks de argumenten van de Commissie geen werk te maken van een volledige parlementaire controle op het Europees handelsbeleid?




--------------------------------------------------------------------------------
(1) PB C 261 E van 18.9.2001, blz. 160.
(2) PB C 261 E van 18.9.2001, blz. 21.
(3) PB C 163 E van 6.6.2001, blz. 190.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?