AA
Deelname Commissie-ambtenaren aan lokale verkiezingen in de Belgische federatie

Krachtens art. 19, lid 1 van het EG-Verdrag hebben EU-onderdanen actief en passief stemrecht in de Belgische federatie.

De Commissie zou evenwel een intern reglement hebben uitgevaardigd dat het voor ambtenaren van de Commissie zeer onaantrekkelijk maakt zich kandidaat te stellen. Ze moeten bij een eventuele kandidaatstelling drie maanden verlof zonder wedde nemen.

Deze maatregel staat haaks op de bekommernis om EU-onderdanen, en dus ook ambtenaren van de Commissie, te integreren in het sociale weefsel van hun woonplaats. Bovendien wordt op deze wijze de betrokkenheid van ambtenaren bij de lokale besluitvorming fundamenteel uitgehold.

1. Erkent de Raad dat een dergelijk reglement in strijd is met de bekommernis om EU-onderdanen, en dus ook ambtenaren van de Commissie, ten volle te integreren in het sociale weefsel van hun verblijfplaats? Zo ja, zal de Raad de Commissie verzoeken het betrokken reglement in te trekken? Zo neen, op welke wijze is de verplichting om drie maanden verlof zonder wedde te nemen volgens de Raad te verzoenen met bekommernis om EU-onderdanen, en dus ook ambtenaren van de Commissie, te integreren in het sociale weefsel van hun woonplaats?

2. Erkent de Raad dat een dergelijk reglement de betrokkenheid van ambtenaren bij de lokale besluitvorming fundamenteel uitholt? Zo ja, zal de Raad de Commissie aanbevelen het betrokken reglement in te trekken? Zo neen, op welke wijze is de verplichting om drie maanden verlof zonder wedde op te nemen te verzoenen met de bekommernis om ambtenaren van de Commissie ten volle te betrekken bij de lokale besluitvorming?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?