AA
Deelname Commissie-ambtenaren aan lokale verkiezingen in de Belgische federatie

Krachtens artikel 19, lid 1 van het EG-Verdrag hebben EU-onderdanen actief en passief stemrecht in de Belgische federatie.

De Commissie zou evenwel een intern reglement hebben uitgevaardigd dat het voor ambtenaren van de Commissie zeer onaantrekkelijk maakt zich kandidaat te stellen. Ze moeten bij een eventuele kandidaatstelling drie maanden verlof zonder wedde nemen.

Deze maatregel staat haaks op de bekommernis om EU-onderdanen, en dus ook ambtenaren van de Commissie, te integreren in het sociale weefsel van hun woonplaats. Bovendien wordt op deze wijze de betrokkenheid van ambtenaren bij de lokale besluitvorming fundamenteel uitgehold.

1. Heeft de Commissie een intern reglement uitgevaardigd dat ambtenaren van de Commissie verplicht om drie maanden verlof zonder wedde te nemen indien ze kandidaat zijn voor de gemeente- en/of OCMW-raadsverkiezingen in de Belgische federatie? Zo ja, welke zijn de letterlijke bepalingen van dit intern reglement?

2. Erkent de Commissie dat een dergelijk reglement in strijd is met de bekommernis om EU-onderdanen, en dus ook ambtenaren van de Commissie, ten volle te integreren in het sociale weefsel van hun verblijfplaats? Zo ja, zal de Commissie het betrokken reglement intrekken? Zo neen, op welke wijze is de verplichting om drie maanden verlof zonder wedde te nemen te verzoenen met bekommernis om EU-onderdanen, en dus ook ambtenaren van de Commissie, te integreren in het sociale weefsel van hun woonplaats?

3. Erkent de Commissie dat een dergelijk reglement de betrokkenheid van ambtenaren bij de lokale besluitvorming fundamenteel uitholt? Zo ja, zal de Commissie het betrokken reglement intrekken? Zo neen, op welke wijze is de verplichting om drie maanden verlof zonder wedde te nemen te verzoenen met de bekommernis om ambtenaren van de Commissie ten volle te betrekken bij de lokale besluitvorming?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?