AA
De televisierechten voor de Champions League - conflict tussen nieuwsgaring en auteursrechten

De Europese Commissie heeft onlangs besloten dat de vorm waarin de UEFA haar televisierechten aan één nationale partner verkocht onrechtmatig is. Waar de verslaggeving nu door meerdere televisiestations kan worden uitgezonden, waren voordien de uitzendrechten per land in het bezit van één televisiestation.
Onlangs werd België met een variatie op het thema geconfronteerd. Tijdens de thuiswedstrijden in de Champions League van de voetbalclub Racing Genk (België) wilde het regionale TV-station TV-Limburg sfeerbeelden (géén wedstrijdbeelden!) schieten van voor, tijdens en na de wedstrijd ook in (!) het stadion. De Vlaamse openbare omroep VRT en de UEFA-officials ontzegden TV-Limburg echter de toegang tot het stadion. Hierop trok TV Limburg naar de rechter en kreeg in eerste aanleg gelijk.
Dit vonnis lijkt alle overeenkomsten die de UEFA heeft afgesloten met TV-stations voor alle Champions League-wedstrijden te ondermijnen en zou mogelijks een precedent kunnen zijn. Omdat TV-Limburg met hoge regelmaat bericht over geheel het wedervaren van deze club (zowel sportief als extra-sportief) zette het lokaal TV-station de procedure niet verder. Een en ander leidde uiteindelijk tot een soort van code van 'goede praktijk'. Deze heeft geen juridische afdwingbaarheid.
- Kan de Commissie meedelen of regionale televisiestations onder het mom van de vrije nieuwsgaring inderdaad vrij zijn dit te doen ongeacht het feit of het gebeuren al dan niet auteursrechtelijk beschermd is?
- Dient een lokale rechtbank in deze te schikken naar de Europese regels wanneer het erom gaat dit conflict op te lossen?
- Deelt de Commissie de mening dat de auteursrechten zoals die worden beheerd door de UEFA op een monopolistische manier worden uitgebaat?
- Acht de Commissie het wenselijk dat deze sport die door de grote massa wordt uitgeoefend in feite volledig toebehoort aan een particuliere belangenorganisatie als de UEFA?
- Erkent de Commissie dat het randgebeuren bij een voor deze regio unieke voetbalwedstrijd een evenement is dat van groot belang is voor de samenleving en dat de houding van de UEFA én de VRT dus in strijd is met de richtlijn 97/36/EC die de toegang van het publiek tot dit soort evenementen tracht te verzekeren (erkent zij m.a.w. dat de eenmaligheid én de grootschaligheid van het evenement dermate uniek zijn dat hier kan worden gesproken van nieuws, zeker wanneer het station in kwestie bij hoge regelmaat verslag doet over de actoren in kwestie)?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?