AA
De etikettering van zonnebrandmiddelen en het tekortschieten van aanbeveling 2006/647/EEG (Schriftelijke Vraag E-2916/08)

De Europese Commissie startte op 4 mei 2006 een openbare raadpleging over te nemen maatregelen met betrekking tot de etikettering van zonnebrandmiddelen. Volgens het antwoord op de schriftelijke vraag E-2440/06 zou de nodige informatie voor consumenten beschikbaar zijn vanaf de zomer van 2007. In de “Aanbeveling van de Commissie van 22 september 2006 inzake de doeltreffendheid van zonnebrandmiddelen en de vermeldingen dienaangaande” (2006/647/EG[1]) staan nauwgezet alle door de industrie te nemen maatregelen inzake etikettering van zonnebrandmiddelen opgesomd.


Dit wordt via een persmededeling op 9 juli 2007 (IP/07/1036) wereldkundig gemaakt:de nieuwe etiketten — inclusief een nieuw UVA-logo of -zegel op flessen en een verbod op misleidende woorden zoals "sunblock" of "totale bescherming". De nieuwe etiketten worden gedurende de zomer 2007 geleidelijk ingevoerd op 20% van alle flessen.


Vandaag stel ik vast dat de door de Europese Commissie geformuleerde aanbevelingen zeer onvolledig worden toegepast door de industrie. Zo lieert een bekend merk de beschermingsfactor 20 met de standaardterm 'hoge bescherming' waar dit overeenkomstig de aanbevelingen 'middelmatig' had moeten zijn. Ook de aanduidingen inzake de bescherming tegen de UV-A straling ontbreekt meerdere malen.


Mag ik van de Commissie vernemen:


— in welke mate zij toeziet op de naleving door de industrie van aanbeveling 2006/647/EEG;


— welke stappen zij onderneemt om ervoor te zorgen dat de nauwgezette aanbevelingen ook in de praktijk worden omgezet;


— hoe zij kan verklaren dat de met de industrie afgesproken richtlijnen inzake etikettering (minstens 20% van alle etikettering reeds in orde tijdens de zomer van 2007 en volledige correcte etikettering tegen de zomer van 2008) in de praktijk niet is gerealiseerd;

— of zij niet moet erkennen dat het gebruik van een rechtsinstrument als een wettelijk niet-bindende aanbeveling tekort schiet om de industrie ertoe te dwingen de nodige maatregelen te nemen inzake de bescherming van de volksgezondheid en de correcte voorlichting van de consument? Of zij overweegt alsnog haar toevlucht te nemen tot wettelijk bindende maatregelen m.b.t. de verplichte en correcte etikettering van zonnebrandmiddelen?




[1] PB L 265 van 26.9.2006, blz. 39.


***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS VERHEUGEN (op 8 juli 2008)

Aanbeveling 2006/647/EG[1]is niet juridisch bindend. De bedrijfstak heeft echter toegezegd de nodige stappen te zullen zetten om ervoor te zorgen dat de aanbeveling 2006/647/EG "zichtbaar" wordt voor de consument in de zomer van 2007 en volledig te zullen voldoen aan de aanbeveling tegen de zomer van 2008, ook al is de aanbeveling op zichzelf niet juridisch bindend.


Om aan te geven dat zonnebrandmiddelen de minimale bescherming tegen UV-A-straling (ultravioletstraling A) bieden, zoals voorzien in de aanbeveling van de Commissie, heeft de European Cosmetics, Toiletry and Perfumery Association (COLIPA)een gestandaardiseerd UV-A-label uitgegeven, het "UV-A-merkteken". Dit nieuwe etiket werd in februari 2007 beschikbaar voor de bedrijfstak. Er zij echter op gewezen dat de bedrijfstak toen verklaarde dat het nieuwe specifieke etiket met het UV-A-merkteken slechts geleidelijk zou worden ingevoerd naarmate producten in de handel worden gebracht. Dit betekent dat zonnebrandmiddelen die voor de toepassing van de nieuwe bepalingen werden geëtiketteerd en al in de handel werden gebracht, nog in de rekken blijven tot ze worden verkocht, aangezien de aanbeveling niet voorziet in het terugroepen van producten zonder het nieuwe etiket. Deze producten kunnen bijgevolg momenteel nog beschikbaar zijn in sommige verkooppunten in de EU.


Niettemin is onvolledige uitvoering van de aanbeveling voor producten die in de handel worden gebracht een reden tot bezorgdheid. Daarom heeft de Commissie Colipa in mei 2008 al herinnerd aan de aanbeveling en aan haar engagement om volledig te voldoen aan de bepalingen tegen de zomer van 2008. De Commissie hoopt dat Colipa ervoor zal zorgen dat haar leden de nodige maatregelen treffen om dit engagement na te komen en zij heeft Colipa om actuele informatie gevraagd over de vooruitgang die door de cosmetica-industrie is geboekt met het uitvoeren van de aanbeveling. De Commissie controleert dus de tenuitvoerlegging.


Indien er problemen blijven bij de tenuitvoerlegging, zal de Commissie de nodige maatregelen treffen om die op te lossen.




[1] Aanbeveling nr. 2006/647/EG van de Commissie van 22 september 2006 inzake de doeltreffendheid van zonnebrandmiddelen en de vermeldingen dienaangaande, PB L 265 van 26.9.2006.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?