AA
De erkenning van het D'Hoppebos

Op basis van de habitatrichtlijn (92/43) en de vogelrichtlijn (79/409) werd er door de Europese Commissie een Natura 2000 netwerk uitgevaardigd. Dit netwerk hield een opbouw van Europese zones in, waarbij de waarborging en instandhouding van de biologische diversiteit van fauna en flora tot de hoogste prioriteit behoort.
In België droegen het Waals en Vlaams Gewest ondermeer twee habitatgebieden naar voor:
- Intentie tot voordragen van het Pottelberghbos door Waals Gewest
- Voordragen van Brakelbos door Vlaams Gewest (1996)
Opvallend is echter dat het Waalse Gewest het D’Hoppebos (dat in hetzelfde habitatgebied als bovenstaande bossen ligt) niet als habitatgebied voordroeg. Dit heeft tot gevolg dat de inspanningen van de Europese Commissie door de versnippering worden teniet gedaan. De beschermde soorten zijn in deze regio immers pas leefbaar als men de verschillende bossen als een aaneengeschakeld gebied beschouwd. Voor een aantal soorten is dit zelfs een vereiste.
Hiernaast blijkt dat het D’Hoppebos reeds jaren als stort wordt uitgebaat door de NV Fort-Labiau. Recent vroeg de firma een verlenging van zijn milieuvergunning voor het stort met tien jaar. Uit verschillende analyses in het officiële milieuëffectenrapport blijkt dat zowel grond- als opppervlaktewater zwaar vervuild zijn door tal van chemische stoffen. Sinds de uitvaardiging van de habitatrichtlijn is de toestand in dit leefgebied er significant op achteruit gegaan. Het stort vertoont immers een scheur waardoor er 20 ha bos werd aangetast. Er werd op nauwelijks een paar tientallen meters van het Brakelbos een weg, met ondermeer afval als ondergrond, aangelegd.

Kan de Commissie mij meedelen of bovengenoemde feiten op basis van de habitatrichtlijn en de vogelrichtlijn geen afdoende bewijslast vormt om, conform art. 5 lid 1, tot een procedure van bilateraal overleg tussen Commissie en lidstaat over te gaan?
Werd er in het najaar, nalv het gebrek aan volledige gebiedslijsten, geen schorsing van de Europese middelen voor de Waalse structuurfondsen doorgevoerd? Is het bijgevolg niet opportuun om ook het D’Hoppebos in deze lijst op te nemen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?