AA
De bestrijding van leukemie door stamcellen uit het navelstrengbloed

Bij de behandeling van leukemie wordt al jaren een beenmergtransplantatie toegepast, waarbij de goede verenigbaarheid tussen patiënt en donor het grootste probleem vormt. In dit beenmerg en de perifere bloedbaan zijn bloedvormende stamcellen aanwezig. De rijkste bron aan stamcellen is echter het foetaal bloed van de placenta en de navelstreng. Deze bron van stamcellen is echter nog maar sinds enkele jaren bekend.

Begin 2001 startten twee artsen de eerste private navelstrengbloedbank in Europa. Het zogenaamde “Cryo Cell Europe” (www.cryoc.com) is gevestigd in Mechelen, maar de bank bevat nu al bloedstalen uit heel Europa. Ondanks het feit dat het bedrijf als een trein loopt wordt Cryo-Cell niet overal op gejuich onthaald. Sommige universitaire ziekenhuizen hebben immers sinds enkele jaren een eigen navelstrengbloedbank.

Het grote verschil tussen Cryo Cell en de universiteiten is dat de universitaire bloedbanken het bloed anoniem ter beschikking stellen en het daarenboven aan de behoeftige kinderen geven die een transplantie nodig hebben. Cryo Cell daarentegen is een privéonderneming die het bloed op naam bewaart en enkel voor de eigenaar tegen betaling opslaagt. Om deze bloedstaal voor een periode van 20 jaar te bewaren betaal je een totaalbedrag van een kleine € 1.000. En dit terwijl de kans dat je kind het navelstrengbloed nodig heeft eerder miniem is.

In november 2000 heeft de Europese groep Ethiek een advies uitgebracht op het gebruik van menselijke stamcellen. Zij is echter niet specifiek ingegaan op de ethische aspecten van dergelijke praktijken.

Hoe denkt de Commissie de behoeftigen van voldoende stamcellen te voorzien, als deze op termijn mogelijk allen op naam worden opgeslagen en de universiteiten bijgevolg onvoldoende navelstrengbloed in voorraad hebben om de publieke dienstverlening te waarborgen? Betekent dit geen aanzet tot klassegeneeskunde?

Is er in België geen sprake van koppelverkoop vermits enkel de verzekeringsmaatschappij Mercator & Noordstar op de website is vermeld en zij in ruil voor een hospitalisatieverzekering de laboratorium- en transportkosten terugbetalen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?