AA
De bescherming van legkippen

In haar antwoord op mijn vraag over de bescherming van legkippen laat de minister weten dat zij de de optie voor het werken met de zgn. verrijkte kooi 'nog niet definitief verworpen' heeft. "Of er binnen dit systeem verdergaande aanpassingen van de normen nodig zijn om een minimaal dierenwelzijn te bekomen, is de vraag waar we ons nu op concentreren. Er is een aantal indicaties dat daar op wijst."

Kan de minister mij meedelen vanuit welke concrete vaststellingen zij vooralsnog niet heeft beslist om de keuze voor de verrijkte kooi uit te sluiten?

Kan de minister mij meedelen welke indicaties wijzen op de noodzaak van verdergaande aanpassingen van de normen om binnen het systeem van de verrijkte kooi een minimaal dierenwelzijn te garanderen.

Is de minister met mij van oordeel dat inzake dierenwelzijn geen 'minimale', maar 'maximale' doelstellingen moeten worden nagestreefd?
Zo neen: waarom niet?
Zo ja: zullen de maatregelen die moeten worden genomen teneinde een maximaal dierenwelzijn te bekomen niet van dien aard zijn om, zoals in Duitsland, op korte termijn (voor Duitsland is dat 2006) de verrijkte kooi te verbieden, maar nu reeds over te schakelen op een scharrelsysteem dat volgens richtlijn 1999/74/EG, hoofdstuk I, verplicht is voor alle 'nieuw gebouwde, verbouwde of voor het eerst in gebruik genomen houderijvoorzieningen'.

Kan de minister mij, tot slot, meedelen of de vermelde richtlijn inmiddels in omgezet in een nationale wet? Zo neen: kan zij mij de redenen van de vertraging meedelen en voorspellen tegen wanneer dit wel het geval zal zijn?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?