AA
De aanvraag van een eu domeinnaam

In de verordening 733/2002 wordt de invoering van het “.eu” topdomeinniveau aangekaart. Hierin stelt men dat de introductie van een dergelijk topniveaudomein moet bijdragen tot meer keus, concurrentie en interne markt. Ook wordt er in artikel 4 §2 lid b melding gemaakt van de verschillende actoren die zich kunnen aanmelden en inschrijven voor een domeinnaam. In artikel 5 §2 wordt vervolgens terecht opgemerkt dat binnen drie maanden na publicatie de lidstaten een lijst met domeinen van bv. geopolitieke aard kunnen opgeven. Hierna wordt via ICANN vanaf 2003, volgens de informatienota van november 2002 over het eu topdomeinniveau, een delegatieproces van registrering opgestart. In de loop van 2003 kunnen dan de verschillende organisaties, bedrijven en natuurlijke rechtspersonen zich inschrijven voor een domeinnaam. Een beperkte toetsing toont evenwel aan dat er nog geen afdoende informatiedoorstroming naar de bevolking bestaat. Tevens blijkt er bij de verschillende internet-providers nog geen uniformiteit over de prijs van een “.eu” domeinnaam te bestaan.

Kan de Commissie bovenstaande inhoud bevestigen en hoe acht ze de informatiedoorstroming naar de burgers te bevorderen?

Is de Commissie voor non-gouvernementele doeleinden in het bezit van een exacte weergave van een vooropgesteld tijdpad en procedure tot aanvraag van de “.eu” domeinnamen?

Maakt de Commissie, op basis van een winstgevend of een niet winstgevend karakter, een onderscheid tussen de verschillende aanvragen tot een “.eu”domeinnaam?
Indien ja: - Wat is volgens de Commissie een rechtvaardige prijs tot aanvraag van een “.eu” domeinnaam voor respectievelijk een organisatie met en een organisatie zonder winstoogmerk?
- Komen organisaties met een gemeenschapsopbouwend karakter, zoals overkoepelende Europese studentenbewegingen, mensenrechtenbewegingen en Europese burgerinitiatieven, niet in aanmerking voor een gratis domeinnaam?
Indien nee: Hoe denkt de Commissie de bewegingen zonder winstoogmerk een eerlijke kans tot aanvraag te geven?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?