AA
Comité 133 (2) (Raad)

Het Comité 133 vormt het echte machts- en beslissingscentrum voor de handelspolitiek van de Europese Unie. Het comité is genoemd naar artikel 133 van het Verdrag van Amsterdam. Dat artikel voorziet in een door de Raad aangesteld comité ter ondersteuning van de Europese Commissie. Het Comité 133 legt de band tussen de Europese Commissie en de Raad.

Elke EU-lidstaat heeft een vaste en een plaatsvervangende vertegenwoordiger in het comité. Deze ambtenaren nemen belangrijke beslissingen met betrekking tot internationale handelsdossiers, zoals het bananenconflict, de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor arme landen en de Amerikaanse heffing op eurostaal. De Raad hakt eventuele politieke knopen door en bekrachtigt de beslissingen van het comité. Sommige voorstellen worden enkel binnen het comité besproken en zonder verdere debatten allemaal tegelijk goedgekeurd door het Coreper (de nationale ambtenaren bij de Europese Unie).

Wordt over de documenten en discussies in het Comité 133 een verslag uitgebracht?

1. Zo ja, zijn deze verslagen toegankelijk voor het publiek?

2. a) Zo neen, waarom wordt over de documenten en discussies in het Comité 133 geen verslag uitgebracht, gezien het politieke karakter van de beslissingen?

b) Zal de Raad ervoor zorgen dat voortaan een verslag wordt uitgebracht over de documenten en discussies in het Comité 133? Zal de Raad er ook voor zorgen dat deze verslagen toegankelijk zijn voor het publiek? Zo neen, waarom weigert de Raad inzage in het politieke besluitvormingsproces van het Comité 133?



GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?