AA
Campagne van het Europees noodnummer

Eind september 2001 lanceerde de minister van Binnenlandse Zaken een campagne om het Europees noodnummer 112 in België meer bekendheid te geven. Dit Europees noodnummer is ingevoerd in 1993 en landen als Nederland hebben het middels doorgedreven voorlichtingscampagnes als ‘112, daar red je levens mee’ tot het hunne gemaakt.
De minister van Binnenlandse Zaken wil met deze campagne tegelijk voorkomen dat - bij een uitvallen van de mobiele telefonie - onwetende GSM-gebruikers massaal het Europees noodnummer blijven oproepen.
De campagne zou in België lopen over twee jaar. Tot op heden is er bijzonder weinig ruchtbaarheid gegeven aan deze campagne.

1) Kan de minister mij meedelen of en wanneer er een grote, publieksgerichte campagne zal worden gevoerd? Kan de minister mij meedelen van welke elementen van de communicatiemix hij gebruik zal maken teneinde deze campagne vlot te krijgen?
2) Is de minister het met mij eens dat deze campagne zich zo snel mogelijk moet richten tot een groot publiek?
3) Kan de minister mij meedelen welke fases de campagne - sinds de bekendmaking ervan op 24 september 2001 - inmiddels heeft doorlopen?
4) Wees het onderzoek voorafgaand aan de campagne aan welk percentage van de bevolking vertrouwd was met dit nummer? Hoe groot was dit percentage? Is er tijdens de eerste vier maanden van deze campagne al onderzoek gebeurd naar de (groei van de) bekendheid van dit Europees noodnummer? Zo ja, welk is daarvan het resultaat? Zo neen, waarom niet?
5) Zijn er sinds de opstart van de campagne nog problemen geweest met gebruikers van een mobiele telefoon die verkeerdelijk het nummer 112 hebben opgeroepen?
6) Kan de minister mij meedelen hoeveel financiële middelen voor deze campagne zijn uitgetrokken? Kan hij bevestigen dat hij ook Europese subsidies voor deze campagne heeft aangevraagd en verkregen?
7) Grijpt de minister naar aanleiding van deze campagne op de kans aan om op (middel)korte termijn het Belgische noodnummer 100 te vervangen door het Europees noodnummer 112?
8) Kan de minister garanderen dat de oproepers van 112 te woord worden gestaan in een taal die zij verstaan? Spreken de telefonisten inderdaad Engels zoals de officiële website www.112sos.be te kennen geeft? Spreken zij Nederlands tegen Nederlandstalige oproepers en Frans tegen Franstalige? Ook in Brussel?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?