AA
Buitenlands beleid inzake Macedonië

EU-buitenlandcoördinator, Javier Solana, heeft de jongste weken met groot doorzettingsvermogen onderhandeld in het Macedonisch conflict. Zijn vertegenwoordiger François Léotard heeft nu een plan op tafel gelegd dat voorziet in de erkenning van het Albanees als officiële taal, meer Albanezen in overheidsfuncties, decentralisatie van besluitvorming en een wijziging van de grondwet. Dit onder voorwaarde van ontwapening van de Albanese rebellen.

1. Meent de Raad niet dat een eenzijdige ontwapening van de Albanese rebellen bij voorbaat een mislukking dreigt te worden? Is de Raad met andere woorden de overtuiging toegedaan dat alleen een ontwapening van alle niet-reguliere groepen, dus ook van de Macedonische reservisten wiens aantal op 10 000 geschat wordt en van diverse burgergroepen, enige kans op vrede biedt?

2. Gelooft de Raad dat een minimalistisch voorstel als het door François Léotard naar voren gebrachte enige kans maakt om door de Albanese onderhandelaars aanvaard te worden?

3. Is de Raad bereid een fundamenteel plan neer te leggen dat Macedonië omvormt tot een federale staat met gelijke rechten voor Albanese en Slavische Macedoniërs en met erkenning van de rechten van andere etnische minderheden teneinde een duurzame, vreedzame samenleving reële kansen te bieden?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?