AA
BTW op glijmiddel (Schriftelijke Vraag E-5912/07)

Er is een algemene trend van toename van het aantal aidsgevallen in de EU-landen. Diverse lokale en (inter)nationale organisaties bepleiten sterk het gebruik van condooms als eenvoudig middel om de toename van HIV en AIDS tegen te gaan. Essentieel voor een goed gebruik van condooms bij homomannen is het aanwenden van glijmiddel op basis van water of siliconen. Dit product wordt echter gezien als luxe en valt onder het hoogste BTW-tarief.

Kan de Commissie overwegen een verlaagd BTW-tarief voor te stellen voor glijmiddelen op basis van water of siliconen zodat veiligere seks kan worden aangemoedigd en de overdracht van seksuele aandoeningen kan worden beperkt?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KOVÁCS (op 18 januari 2008)

Overeenkomstig Richtlijn 2006/112/EG van de Raad[1](hierna "de btw-richtlijn") worden belastbare handelingen onderworpen aan een normaal tarief van ten minste 15 %, waarbij de lidstaten ook de mogelijkheid, maar niet de verplichting, hebben om een of twee verlaagde tarieven van ten minste 5 % toe te passen op de leveringen van goederen en diensten van de categorieën die zijn vermeld in bijlage III bij die richtlijn.


Onder categorie 3 van bijlage III van de btw-richtlijn vallen "farmaceutische producten van een soort die gewoonlijk gebruikt wordt voor de gezondheidszorg, het voorkomen van ziekten of voor medische en veterinaire behandelingen, met inbegrip van voorbehoedsmiddelen en producten bestemd voor de hygiënische bescherming van de vrouw". Voor zover de glijmiddelen in kwestie beantwoorden aan de definitie van farmaceutische producten die in een lidstaat van toepassing is, kunnen zij naar een verlaagd tarief van ten minste 5 % worden belast.


Binnen dit basiskader kunnen de lidstaten hun tarieven zonder voorafgaande goedkeuring vaststellen. Overeenkomstig het subsidiariteitsbeginsel kan elke lidstaat zijn keuze afstemmen op zijn belasting- en begrotingsbeleid en zijn nationale prioriteiten.


In haar mededeling over andere btw-tarieven dan de normale btw-tarieven[2]heeft de Commissie over de verlaagde tarieven verklaard dat "een dergelijke regeling facultatief moet blijven zodat de lidstaten eigen politieke keuzen kunnen maken en de mogelijkheid behouden om eenvoudiger en effectievere tariefstructuren te hanteren." De Commissie overweegt momenteel dus niet een einde te maken aan de facultatieve aard van de verlaagde tarieven.




[1] Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (PB L 347 van 11.12.2006).

[2] COM(2007) 380 definitief.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?