AA
Briefwisseling Byrne - FIA over tabaksreclame

Schriftelijke vraag aan de Europese Commissie

Uit een kopie van een brief gedateerd op 13 december 2002 van Max Mosley, voorzitter van de internationale automobielfederatie FIA, aan Europees Commissaris voor Consumentenzaken David Byrne blijkt dat Mosley vindt dat Byrne geen rekening heeft gehouden met de sponsorbelangen van de autosport door de aanvangsdatum van een Europese ban op tabaksreclame vast te leggen op 31 juli 2005. In de door het Europees Hof van Justitie vernietigde richtlijn van 1998 was deze einddatum nog vastgelegd op 1 oktober 2006. Mosley roept de sponsorbelangen van de autosport in en stelt tussen de lijnen door dat Europa wel eens gedurende lange tijd van Formule 1 verstoken zou kunnen blijven. Op een bijwijlen agressieve manier stelt hij Commissaris Byrne daarvoor persoonlijk en volledig verantwoordelijk.

Blijkens Mosleys brief zijn er over deze aanvangsdatum blijkbaar drukke contacten geweest tussen de FIA en de diensten van de Europese Commissie, in het bijzonder deze van Commissaris Byrne. "In December 2001 I wrote to you highlighting the advice we had given to teams and expressing our concern that the earlier date would disrupt progress towards the worldwide ban in 2006. In your reply you indicated that the Commission was aware of the issue and that te date of implementation would be reviewed by the Council and Parliament. Later contacts with you yourself and with your services encouraged the FIA to lobby the European Parliament tot support an amendement to change the date to 2006."

Mosley meent tot slot dat de actuele Europese aanpak een wereldwijde ban op tabaksreclame zal verhinderen aangezien "non-EU countries exploit the chaos to propose events without any sponsorship restriction. Hopefully the WHO Convention will be able to re-establish the level playing field that is now urgently needed world wide."



Kan de Commissie mij meedelen of Mosleys beschrijving van de feiten overeenstemt met de werkelijkheid? Hebben Commissaris Byrne en of zijn diensten de FIA inderdaad aanbevolen het Europees Parlement en de Raad te belobbyen?

Welke standpunt verdedigt de Europese Commissie ter zake bij de WHO?

Welke initiatieven heeft de Commissie inmiddels ondernomen om de gezondheid van de Europese burgers niet alleen te beschermen middels een ban op tabaksreclame maar ook door het terugdringen van subsidies voor de teelt van tabak?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?