AA
Bouw van de Itoizdam

Sinds 1993 wordt in Navarra (Baskenland) een nieuwe dam gebouwd om een stuwmeer te creëren op de rivieren Irati en Urrobi: de Itoizdam. De totale kostprijs van het project bedraagt zo'n 1,78 miljard euro. Het stuwmeer dient volgens de promotoren voor de irrigatie van 57 000 hectare landbouwgrond in het zuiden van Navarra, de watervoorziening van Irunea en de productie van elektriciteit.

De lokale bevolking en milieugroepen staan huiverachtig tegenover de bouw van de grote Itoizdam omdat vijftien dorpen geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen, evenals drie als natuurgebied geklasseerde zones (Txintxurrenea, Gaztelu en Inarbe). In twee bedreigde gebieden geldt een speciaal Europees beschermingsstatuut.

Op 29 september 1995 werd het technisch project voor een stuwmeer op de rivieren Irati en Urrobi geannuleerd door het Nationaal Gerechtshof. Het Opperste Gerechtshof heeft deze uitspraak later bevestigd. Desondanks ging de constructie van de Itoizdam ongehinderd voort. Eind '98 werd bekendgemaakt dat de Commissie ten onrechte een klacht had geseponeerd tegen de aanpak van het project.

1. a) Welke EU-instellingen waren en/of zijn betrokken bij de bouw van de Itoizdam?

b) Waarom waren en/of zijn deze EU-instellingen betrokken?

c) In welke mate financiert de EU de Itoizdam?


2. Zijn aan deze financiering milieu- en/of andere voorwaarden verbonden, gezien vijftien dorpen geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen; evenals drie als natuurgebied geklasseerde zones, waarvan twee met een speciaal Europees beschermingsstatuut?

a) Zo neen, waarom niet?

b) Zo ja, is de Commissie van oordeel dat deze voorwaarden worden nageleefd door de bouwheren?


3. Is de constructie van de Itoizdam in overeenstemming met de Gemeenschapswetgeving inzake milieu- en natuurbescherming en landbouw, vermits vijftien dorpen geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen; evenals drie als natuurgebied geklasseerde zones, waarvan twee met een speciaal Europees beschermingsstatuut?

a) Zo neen, waarom niet en welke stappen heeft de Commissie gezet om ervoor te zorgen dat de Gemeenschapswetgeving volledig wordt nageleefd?

b) Zo ja, is de Commissie dan van oordeel dat de Gemeenschapswetgeving volledig wordt nageleefd bij de bouw van de Itoizdam, en dit in weerwil van het verdwijnen van drie als natuurgebied geklasseerde zones, waarvan twee met een speciaal Europees beschermingsstatuut?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?