AA
Bosbouw in de Democratische Republiek Congo (DRC)

In haar Mededeling 'Bossen en Ontwikkeling: de aanpak van de Europese Commissie' schrijft de Commissie dat de Europese Gemeenschap zich in zekere zin verantwoordelijk voelt voor het duurzaam beheer van de rijkdommen van de bossen op aarde. "Vandaar dat voor de bosbouw de volgende specifieke doelstellingen worden voorgesteld: (i) vermindering van ongecontroleerde ontbossing en achteruitgang van de bossen; (ii) vergroting van het totale bosareaal dat duurzaam wordt beheerd; (...) (iv) instandhouding van het reservoir van genetische rijkdommen en van de biodiversiteit; (v) vergroting van de institutionele capaciteit om tegemoet te komen aan conflicterende eisen ten aanzien van bossen; (...)".
In haar antwoord op vraag 3498/01 geeft de Commissie te kennen dat een Zimbabwaans bedrijf de "grootste kapvergunning ter wereld" in de wacht heeft gesleept en dat deze een belemmering vormt voor terugtrekking uit de militaire interventie.
In antwoord op vraag 930/02 is de Commissie van mening dat "gezien het ontbreken van een solide nationaal bosbeleid een duurzaam beheersplan aangenomen en uitgevoerd zou moeten worden om de duurzaamheid van de Congolese kapvergunningen te garanderen en de milieuschade van exploitatie te beperken". Het antwoord vermeldt tegelijk een eindrapport van zes deskundigen over de 'illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in de DRC'.

Deelt de Commissie mijn mening dat het afleveren van een dergelijke kapvergunning indruist tegen haar standpunten, uiteengezet in de mededeling over Bossen en Ontwikkeling?
Wat gebeurt met de opbrengsten van de verkoop van het tropisch hardhout die, af te leiden uit het antwoord op vraag 930/02, indrukwekkend kunnen zijn?
Heeft de Commissie inmiddels - zoals haar mededeling over Bossen en Ontwikkeling dat stelt en zoals de antwoorden op twee parlementaire vragen dat doen veronderstellen- stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat in de DRC een duurzaam beheer van de bossen tot stand komt? Zo ja: welke? Zo neen, waarom niet?
Heeft de Commissie inmiddels kennisgenomen van het (tussentijds) rapport van de 6 deskundigen? Welk is haar oordeel over hun bevindingen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?