AA
Bevoegdheden regulator elektriciteits- en gasmarkt België - toetsing Europese Commissie (Schriftelijke vraag E-3730/06)

De Belgische regering heeft op 31 mei 2006 een wetsontwerp "houdende diverse bepalingen" ingediend waarin bij amendement een belangrijk hoofdstuk over de bevoegdheden van de regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, de CREG, werd toegevoegd (stuk 2518,/009 van 9 juni 2006). Het wetsontwerp werd op 29 juni door de Kamer van Volksvertegenwoordigers goedgekeurd en op 13 juli door de Senaat. Het wordt één dezer dagen in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en zal dus snel van kracht worden.

Een nieuwe bepaling stelt dat de Belgische regering aan het directiecomité van de regulator "uitvoeringsrichtlijnen met het oog op het bereiken van de doelstellingen vervat in het (door de CREG) goedgekeurde beleidsplan" kan geven, evenals "concrete beleidsrichtlijnen met het oog op het herformuleren of bijsturen van doelstellingen vervat in het goedgekeurde beleidsplan". De regering kan dus rechtstreeks ingrijpen in het beleid van de regulator (inzake bijvoorbeeld de bepalingen inzake de toegang tot het transmissienet, de bepaling van de winstmarge van de transport- en distributienetten, enz.).

In de commissie bedrijfsleven van de Kamer van Volksvertegenwoordigers verklaarde de minister voor Economie en Energie dat dit wetsontwerp werd getoetst bij de diensten van de Europese Commissie en dat de Commissie akkoord gaat met de nieuwe aanpak (stuk 2518/027, blz 23).

1. Klopt het dat deze bepalingen van dit wetsontwerp werden getoetst bij de diensten van de Europese Commissie? Wanneer? Wat was de houding van de diensten?

2. Is de Commissie van mening dat deze nieuwe wettelijke bepalingen de desbetreffende Europese richtlijnen respecteren? Zo neen, waarom niet?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS PIEBALGS (10 oktober 2006)

De Commissie is mondeling op de hoogte gebracht van dit wetsontwerp maar de uiteindelijk goedgekeurde wet is nog niet bij haar aangemeld.

Zodra deze wet in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, zullen de nationale autoriteiten moeten voldoen aan de verplichting tot aanmelding en zal de Commissie nagaan of de wet in overeenstemming is met de Richtlijnen 2003/54 en 2003/55, met name met de artikelen 23 en 25 betreffende de bevoegdheden van de regelgevende instanties.

Voornoemde artikelen bepalen dat de nationale regelgevende instanties geheel onafhankelijk dienen te zijn van de belangen van de gas- en elektriciteitssector.

De Commissie kan zich in dit stadium nog niet uitspreken over een eventuele inbreuk maar zal niet aarzelen een inbreukprocedure in te leiden indien blijkt dat deze wet de regelgevende instantie verhindert haar bij de richtlijnen vastgestelde functies uit te oefenen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?