AA
Betere bescherming van dieren tijdens het vervoer

Het Europees Parlement evalueert momenteel de naleving door de vijftien EU-lidstaten van de richtlijn inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer. Deze evaluatie gebeurt op basis van een commissieverslag waarin wordt vastgesteld dat verschillende lidstaten de regelgeving met voeten treden. De Commissie heeft zelfs een reeks inbreukprocedures ingeleid, waaronder tegen de Belgische federatie.

Graag had ik de minister volgende vragen gesteld over een betere bescherming van dieren tijdens het vervoer door de correcte naleving van richtlijn 91/628/EEG (zoals gewijzigd bij richtlijn 95/29):

1. Welke initiatieven zal de regering nemen om te zorgen voor een doeltreffende toepassing van richtlijn 91/628/EEG (zoals gewijzigd bij richtlijn 95/29) met betrekking tot de transporten die beginnen in, eindigen in of passeren doorheen de Belgische federatie?

2. Zal de Belgische overheid in de toekomst reisschema's verwerpen die ontoereikende informatie bevatten of waaruit blijkt dat de bepalingen van richtlijn 91/628/EEG van de Raad (zoals gewijzigd bij richtlijn 95/29) inzake reistijden, rusttijden, en het verstrekken van water en voedsel overtreden zullen worden tijdens de geplande reis? Zo neen, waarom niet?

3. Zal de Belgische overheid inspecties en andere controles uitvoeren om zich ervan te verzekeren dat voertuigen met levende dieren aan boord haar grondgebied niet verlaten indien deze voertuigen (i) overladen zijn, (ii) niet voor vervoer geschikte dieren vervoeren, of (iii) niet voldoen aan de aanvullende voorwaarden die in verordening nr. 411/98 van de Raad zijn vastgesteld voor reizen van meer dan 8 uur? Zo ja, welke overheidsdienst zal deze controles uitvoeren? Zo neen, waarom niet?

4. Zal de Belgische overheid als transitland en/of lidstaat van bestemming doeltreffende voorzieningen treffen op de plaatsen waar dieren op lange reizen regelmatig passeren met het doel na te kunnen gaan of deze dieren overeenkomstig het reisschema en de vereisten van richtlijn 91/628/EEG van de Raad (zoals gewijzigd bij richtlijn 95/29) vervoerd worden? Zo neen, waarom niet?

5. Zal de Belgische overheid als transitland en/of lidstaat van bestemming de lidstaat van herkomst inlichten over alle ernstige tekortkomingen die zij constateert met betrekking tot de reisschema's, voertuignormen of de gezondheid en het welzijn van de dieren, teneinde de lidstaat van herkomst in staat te stellen stappen te ondernemen om te voorkomen dat dergelijke tekortkomingen zich in de toekomst weer voordoen? Zo neen, waarom niet?



GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?