AA
Bescherming van de benaming 'spongata tipica emiliana', een gebak dat geproduceerd wordt in de provincies Reggio Emilia en Parma

In de tijd dat de Romeinen zich in de huidige provincies Reggio Emilia en Parma vestigden, bestond er al een typisch gebak op basis van honing, noten, bloem en druiven, dat "spongata" werd genoemd. In de Middeleeuwen werden er specerijen aan toegevoegd. Dat dit gebak wijd en zijd bekend was, blijkt uit een brief van 1557 waarin te lezen staat dat het dat jaar in Reggio Emilia wegens de grote schaarste verboden was dit gebak te produceren.

In de loop van deze eeuw hebben diverse producenten van "spongata" nationale en internationale prijzen weggekaapt wegens de bijzonderheid en kwaliteit van hun product.

Dit typisch gebak uit de streek Emilia Romagna valt niet alleen in de streek zelf erg in de smaak, maar wordt ook verkocht en gegeten in andere delen van Italië en de laatste jaren ook in het buitenland.

De productie van dit typische gebak is thans in de provincies Reggio Emilia en Parma in handen van kleine ambachtelijke familiebedrijven, waar het volgens aloude traditionele recepten wordt gemaakt.

Is de Commissie niet van oordeel dat alle voorwaarden vervuld zijn om de benaming "spongata" uit Reggio Emilia en Parma te beschermen als een typisch regionaal gebak met beschermde benaming van oorsprong, dat volgens eeuwenoude tradities en recepten wordt gemaakt?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?