AA
Bescherming van de benaming Aceto Balsamico Tradizionale van Modena en Reggio

Het regelgevend comité heeft geweigerd de typische traditionele balsamico-azijn uit Reggio en Modena als product van oorsprong te beschermen.

Volgens de betrokken verenigingen van landbouwers en producenten staan louter commerciële belangen de bescherming en valorisatie van kwaliteitsvoedingsmiddelen uit de landbouw in de weg en is de weigering om deze producten te beschermen juist hierdoor ingegeven.

Voor de oorsprong van de Aceto Balsamico Tradizionale uit de provincies Modena en Reggio in de streek Emilia moet men tot de renaissance en de middeleeuwen teruggaan. De balsamico-azijn uit Modena is sedert 1508 bekend en die uit Reggio dateert uit de twaalfde eeuw.

Volgens de eeuwenoude productiemethode moet balsamico-azijn gedurende minstens twaalf jaren in kostbare kleine houten vaten rijpen. De Aceto Balsamico Tradizionale uit Modena en Reggio moet op de Europese markt, en niet alleen daar, voortdurend opboksen tegen imitaties.

De landbouw- en gastronomie-experts van de Italiaanse staat zijn het er unaniem over eens dat de traditionele balsamico-azijn uit Reggio en Modena een typisch en uniek product is dat niet met de industrieel geproduceerde azijn mag worden verward.

Alle argumenten lijken dan ook voorhanden om de Aceto Balsamico Tradizionale uit Reggio en Modena als product met beschermde benaming van oorsprong te erkennen. Is ook de Commissie niet van oordeel dat dit zo is?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?