AA
Beperking van de uitstoot van broeikasgassen en het aanwenden van alternatieve energievormen

Beperking van de uitstoot van broeikasgassen en aanwenden van alternatieve energievormen

*** Gezien ik op mijn vraag van 26 november 2001 nog steeds geen antwoord heb gekregen ben ik zo vrij deze opnieuw in te dienen en ze licht te actualiseren ***

Het klimaatverdrag van Kyoto verbindt België ertoe om tegen 2012 de broeikasgassen met 7,5% terug te dringen in vergelijking met 1990. Deze drempel blijkt moeilijk haalbaar. Integendeel: Eurostat berekende dat, wil België die doelstelling halen, de uitstoot niet met 7,5%, maar met 13,8% zal moeten worden teruggedrongen. In de periode 1990-2000 is de uitstoot immers niet gedaald, maar spectaculair gestegen. Europees Commissaris Wallström drong er op aan om extra inspanningen te leveren. Een van de mogelijke remedies is, volgens Europees Commissaris De Palacio, een ruimer gebruik van kernenergie.
De Commissie Ampère besloot dat, wil België de Kyotonormen halen, het dan best op zoek gaan naar hernieuwbare energiebronnen. Een tweede lezing van dit rapport door een 'International Peer Review Group' vroeg tegelijk aanvullend onderzoek naar de vraag naar en de bevoorrading van energie op middellange termijn. Zo is België in staat om een energiebeleid op maat van de Kyotonormen - en ver daarna - uit te stippelen.
Een van die hernieuwbare energiebronnen is zonder twijfel windenergie. Deze kan leiden tot een vermindering van de kooldioxide-uitstoot met 3,2% ten opzichte van 1990. De sector is daarenboven goed voor jobcreatie. De Staatssecretaris voor Energie neemt zich dan ook voor om van België tegen 2003 een 'koploper' te maken inzake de winning van windenergie op zee.
Tot slot: een van de voorstellen om de Kyoto-normen te halen is een veralgemeende invoering van een CO2-taks, waarbij iedereen betaalt in verhouding tot zijn energieverbruik. De manieren waarop deze taks ondervangen wordt verschillen naargelang de EU-lidstaat. De ene lidstaat compenseert door het verlagen van andere bijdragen, de andere stelt de gezinnen vrij of laat alleen de grootgebruikers genieten van een vermindering op de bijdragen.
Vlaanderen is zinnens te werken met een convenantensysteem. De ondernemingen die zich hierin inschrijven kunnen worden vrijgesteld van energiebelasting. Tenminste: als de federale regering daarvoor haar fiat verleent.

1) Hoe verklaart de staatssecretaris de spectaculaire stijging van de uitstoot van broeikasgassen? Welke drastische maatregelen zal hij nemen om de Kyotonormen alsnog te halen? Overweegt hij een ruimer gebruik van kernenergie?
2) Heeft de regering inmiddels bijkomend onderzoek laten uitvoeren naar de te verwachten vraag naar energie in de komende decennia? Heeft zij inmiddels onderzoek laten uitvoeren naar de manier waarop deze energie zal worden opgewekt? Wat zijn de resultaten van dit onderzoek? Is de regering zinnens, indien zij dit nog niet heeft gedaan, dit onderzoek alsnog te laten uitvoeren?´
3) Kan de regering een stand van zaken geven over de plannen van een groot windturbinepark net buiten de Vlaamse kust? Is België tegen 2003 inderdaad een van de koplopers inzake de winning van windenergie op zee?
4) Heeft de regering inmiddels concreet zicht op de invoering van een CO2-taks? Kan zij meedelen hoe zij deze taks denkt te compenseren? Is de federale regering bereid om de bedrijven in Vlaanderen - dat in zijn streven de Kyotonormen te halen al een eind verder staat dan Wallonië en Brussel - die zich in het convenantensysteem inschrijven vrij te stellen van een energiebelasting?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?