Parlementaire tussenkomsten

AA
Over de belangen van Europa: succes boeken in het tijdperk van globalisering

Europa zal er niet in slagen de toenemende armoede en de opwarming van de aarde — dé grote uitdagingen van de globalisering — tegen te gaan, als ze voortdurend de liberalisering voorop stelt. Het is net de vrijhandel die deze problemen creëert. De globalisering wekt de illusie dat het algemene welvaartspeil in de wereld stilaan verhoogt, maar tegelijk stel ik vast dat de kloof tussen arm en rijk in de lidstaten gestaag groeit. Liberalisering is bovendien de oorzaak van de grote milieuramp waar we naartoe gaan, als niet gauw doortastende en afdwingbare maatregelen worden genomen tegen de opwarming van de aarde.

Het is onverantwoord crimineel geen krachtdadiger beleid op dit gebied te voeren. Investeren in een energie-efficiënte economie en tewerkstelling in die richting creëren is nochtans een beloftevol verhaal. Het principe van ‘de vervuiler betaalt’ wordt te veel genegeerd. Als groen parlementslid mis ik deze insteek.

Als Europa een eengemaakte markt wil zijn waar mensen, goederen, diensten en kapitaal zich vrij verplaatsen, dan mag Europa ook wel hoge sociale en milieunormen bepalen die bescherming bieden en een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

De voorgestelde tekst blijft vaag en oppervlakkig en typeert eens te meer het beleid van de Commissie.

Lees hier het volledige rapport

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?