Parlementaire tussenkomsten

AA
Officiële controles van diervoeders en levensmiddelen

Staes (Verts/ALE). – Voorzitter, collega's, mijnheer de commissaris, het compromis dat tussen vier fracties bereikt is, zorgt ervoor dat deze controleverordening straks gepubliceerd kan worden in het Publicatieblad en grotendeels van kracht kan worden op 1 januari 2006.

Mijn fractie heeft met veel genoegen deelgenomen aan de besprekingen over het compromis, niet in het minst wegens de verwijzing naar het strafrecht in amendement 206.

Nu verneem ik dat de Raad hier zeer weigerachtig tegenover staat. Ik betreur dat de Raad op dit ogenblik niet deelneemt aan het debat en zich ook niet uitspreekt over het compromis dat we tussen vier fracties hebben bereikt. Daarom steun ik eigenlijk het verzoek van mevrouw Klaß, zij het om andere redenen dan de taal, om de stemming uit te stellen tot morgen, zodat we de Raad de kans geven alsnog overleg te plegen en zich hier voor de plenaire vergadering over de verwijzing naar het strafrecht in amendement 206 uit te spreken.

Ik wil een aantal belangrijke elementen van deze verordening voor onze fractie benadrukken. Ten eerste is uiteraard, zoals mevrouw de rapporteur zelf heeft gezegd, de uitbreiding van het toepassingsgebied van de verordening van diervoeder naar dierenwelzijn en diergezondheid belangrijk. Ten tweede, de uitdrukkelijke vermelding van de noodzaak van onaangekondigde controles. Ten derde, de noodzaak van overheidscontroles op de zelfcontrole en de controle op de etikettering. Ten vierde, zeer praktisch, het vermijden van belangenvermenging bij controleurs. We hebben in België geleerd dat die nog bestaat. Er zijn nog altijd zelfstandige dierenartsen, met een eigen praktijk, die controles uitvoeren. Ten vijfde, het opleggen van kwaliteitsvoorwaarden aan laboratoria. Ten zesde, de noodzaak van samenwerking tussen nationale en regionale autoriteiten, dat heeft de MPA-zaak ons geleerd.

Tenslotte, mijnheer de Voorzitter, is het, aangezien op dit gebied heel vaak internationale netwerken actief zijn, enorm belangrijk dat er internationale samenwerking bestaat tussen de controlediensten en de douane, alsmede tussen autoriteiten, en dat er contactinstanties komen. Ik geloof dat we met deze verordening een grote stap vooruit zetten en ik hoop dat wij met grote meerderheid het compromis van de vier fracties kunnen goedkeuren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?