Parlementaire tussenkomsten

AA
Mensenrechten in Rusland

Bart Staes , namens de Verts/ALE-Fractie. – Voorzitter, in iedere normale democratie bestaat een zogenaamde vierde macht: een verzameling van kritische journalisten en burgers, ijverige NGO's en non-profitorganisaties, die als woordvoerders van de civiele maatschappij ongedwongen en ongecensureerd de overheid, de regering, de administratie en het parlement controleren. Niet zo in Rusland. Mensen of groeperingen, zakenlui en journalisten die te kritisch ten aanzien van het beleid van het Kremlin en Putin staan, wordt de mond gesnoerd. Als kers op de taart wil de Russische overheid nu ook binnen- en buitenlandse NGO's het zwijgen opleggen.

Ik ben heel blij dat we erin zijn geslaagd met zes van de acht fracties een gemeenschappelijke resolutie voor te leggen waarmee de puntjes op de i worden gezet. Er wordt steun mee gegeven aan mensen als mevrouw Aleksejeva en de heer Gari Kasparov. Er wordt steun mee gegeven aan de velen die actief zijn in NGO's, zoals Alexander Nikitin bij Belona, en aan NGO's als Immemorial, Greenpeace, Social Verdict en de Civil Society Contact Group.

Er worden ook de woorden mee ondersteund van mijn vorige covoorzitter van de samenwerkingscommissie van het Europees Parlement met de Russische parlementen, de heer Vladimir Lukin, die de ontwerpwetgeving in kwestie duidelijk veroordeelt. De resolutie die voorligt, Voorzitter, verdient onze kamerbrede steun.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?