Parlementaire tussenkomsten

AA
Kwijtingen 2002

Staes (Verts/ALE), ter vervanging van de rapporteur.— Voorzitter, collega's, ik vervang hier Heide Rühle, de echte rapporteur, die jammer genoeg niet zelf haar verslag kan presenteren. Ik wil mij aansluiten bij de woorden van collega Mulder en ook ik wil mevrouw Schreyer bedanken voor de inzet die zij de afgelopen vijf jaar heeft getoond en voor de vrijmoedigheid waarmee zij in het debat is getreden. Hoewel wij tot dezelfde politieke familie behoren, waren we het niet altijd met elkaar eens. Wij verschilden soms van mening, maar ik heb de wijze waarop wij met het hele Parlement hebben kunnen samenwerken altijd zeer geapprecieerd. Ik wil u daarvoor heel uitdrukkelijk bedanken, mevrouw Schreyer.

Collega's, slechts enkele dagen voor de uitbreiding debatteren wij hier over de uitvoering van de begroting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal voor het op 23 juli 2002 afgesloten begrotingsjaar. Laten wij het frank en vrij zeggen, de EGKS betekende de eerste concrete samenwerking in Europa tussen partners die in de zestig jaar daarvoor tot driemaal toe een bloedige oorlog met elkaar hadden uitgevochten. Oorlogen die hebben geleid tot groot persoonlijk leed en miljoenen onnodige slachtoffers. De verhalen van mijn eigen grootvader die, als pas getrouwde jonge man, wroette in de loopgraven van de IJzer bij Ieper in de oorlog van 1914-1918 en de verhalen over zijn wedervaren in onze familie hebben mij altijd zeer sterk getroffen. Zij hebben van mij een overtuigd pacifist, een overtuigd flamingant en ook een overtuigd Europeaan gemaakt.

De samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland is begonnen met de samenwerking op het gebied van de twee grote industriële sectoren van die tijd, kolen en staal, en is later uitgebreid tot economische samenwerking en een Europees landbouwbeleid. Al met al heeft deze samenwerking ervoor gezorgd dat wij hier in de Europese Unie al zestig jaar in vrede leven. Ik denk dat dit, zeker in de aanloop naar de Europese campagne voor de verkiezingen van 10 en 13 juni, nog wel eens zeer uitdrukkelijk mag worden benadrukt.

Het verslag van collega Rühle, dat vandaag voorligt, is niet controversieel. Er zijn ook geen amendementen op ingediend. In het verslag wordt terecht respect uitgesproken voor de verdiensten van allen die de EGKS hebben opgericht en vormgegeven en dus een zeer concrete bijdrage hebben geleverd tot de eenwording van Europa. De EGKS is nu, na vijftig jaar werking, in vereffening. In het verslag-Rühle wordt duidelijk aangegeven welke maatregelen de Commissie en de Rekenkamer de komende maanden en jaren nog moeten nemen. Mevrouw de Commissaris, het Europees Parlement rekent erop dat dit zeer nauwgezet zal gebeuren en dat zal ook blijken uit de stemming morgenmiddag.

***

Kwijtingen 2002 (voortzetting)
Staes (Verts/ALE). — Voorzitter, collega's, mevrouw de Commissaris, drie opmerkingen. Eerst en vooral een opmerking voor u, mevrouw Theato. De heer Kuhne heeft gezegd dat hij u maar één helft heeft meegemaakt in dit Parlement. Ik heb u beide helften kunnen meemaken. De eerste helft als medewerker, de tweede als parlementslid. Vele malen hebben onze blikken zich gekruist in de commissievergaderingen. Ik vaak bedelend om wat aandacht om het woord te mogen voeren. Ik dank u voor de wijze waarop u onze commissie hebt geleid en met alle collega's zeg ik: het ga u goed in uw verdere leven.

Mijn tweede opmerking betreft het verslag-van Hulten. Collega van Hulten heeft volgens mij een zeer goed verslag gemaakt. Hij heeft terecht veel aandacht besteed aan de opvolging van mijn verslag over de kwijting, dat vorig jaar werd goedgekeurd. In mijn verslag werd ook veel aandacht besteed aan de zetel van het Parlement, ons reizend volkstheater, en aan het feit dat wij op drie veschillende locaties moeten werken. Ik denk dat dit onhoudbaar is. De PPE heeft een aantal amendementen ingediend om die paragrafen te schrappen. Ik hoop dat wij er samen met de andere fracties in slagen deze amendementen niet te laten aannemen.

Er is ook een paragraaf over de relatie met de buurtbewoners. Collega's, ik wil zeer uitdrukkelijk benadrukken dat deze van het allergrootste belang is. Wij komen naar Brussel, wij leven daar niet op een vreemde planeet. Er is veel te weinig contact tussen de collega's en ambtenaren en de buurtbewoners. Er moet een veel constructievere dialoog worden gevoerd met de bewoners van de Leopoldswijk.

Ten slotte, de Eurostat-zaak. Het bevreemdt mij een beetje dat wij hierover een speciaal debat moeten voeren. We hebben morgen een discussie over een compromisresolutie, die waarschijnlijk ongeveer alle teksten zal bevatten die wij als Parlement reeds hebben aangenomen. Ik deel de mening van Jan Mulder over de politieke verantwoordelijkheid. De heer Kuhne zegt: we moeten meer interculturele verstandhouding hebben. Ik denk dat wij in de hoorzittingen, nadat het nieuwe Parlement is verkozen, de nieuwe Commissarissen heel nadrukkelijk moeten vragen wat zij onder politieke verantwoordelijkheid verstaan, zodat wij niet meer kunnen meemaken wat we met de heer Solbes de afgelopen jaren hebben meegemaakt.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?