Parlementaire tussenkomsten

AA
Kwijting Europees Parlement

Staes – Voorzitter, collega's, mijnheer de commissaris, ik zal mij in mijn toespraak concentreren op de kwijting van het Europees Parlement. Andere fractiegenoten zullen de andere verslagen behandelen. Laat het ons hier ook maar eens zeggen: de begroting van het Parlement is op orde. De inspanningen die zich onze Administratie onder leiding van secretaris-generaal Priestley getroost om de begroting van het Parlement correct te beheren is enorm en dat verdient onze waardering.

Ik wil toch ingaan op twee knelpunten, te weten het werken in de drie plaatsen van werkzaamheid en het vrijwillig pensioenfonds. Het Verdrag betreffende de Europese Unie verplicht ons inderdaad te werken in drie plaatsen van werkzaamheid: Brussel, Luxemburg en Straatsburg. Dat kost ons, dat kost de belastingsbetaler nu reeds meer dan 200 miljoen euro per jaar. Dat kost niet alleen geld, dat kost ons ook tijd en dat is niet langer tegenover onze kiezers te verdedigen. Tijdens eerder kwijtingsprocedures hebben wij de Conventie gevraagd om dit artikel in het Verdrag uit de Grondwet te halen. Dat is niet gelukt. Laat ons dus straks, als nieuw Parlement, nog maar eens klaar en duidelijk zeggen dat deze situatie ons niet zint en dat we haar niet langer aanvaarden.

Ik wil, collega's, ook aandacht vragen voor de paragrafen over het vrijwillig pensioenfonds in het kwijtingsverslag van het Europees Parlement. Het is duidelijk dat er onduidelijkheid bestaat over de verantwoordelijkheid van het Parlement en de deelnemers aan dat vrijwillig pensioenfonds. Reeds een kleine tien jaar geleden heeft het Parlement een gat van 9 miljoen euro gedicht. Toen is de afspraak gemaakt dat er een duidelijk onderscheid zou worden gemaakt tussen dat vrijwillig pensioenfonds en de officiële organen van het Europees Parlement. Toch is er steeds een schemergebied blijven bestaan. Met dat pensioenfonds, beste collega's, gaat het van kwaad naar erger. Nu is er reeds een tekort van 42 miljoen euro. Laat ons dus ook straks klaar en duidelijk zeggen dat de Europese begroting, de begroting van het Parlement, onder geen beding mag worden gebruikt om dat gat te dichten. Dit zou onethisch zijn, dit zou onverantwoord zijn. Het geld van de belastingsbetaler kan niet gebruikt worden om een deficit van 42 miljoen euro in een vrijwillig pensionfonds te dichten. Ik dank jullie voor de aandacht en hoop vooral dat we straks tijdens de stemming ervoor kunnen zorgen dat dit geregeld wordt.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?