Parlementaire tussenkomsten

AA
Jaarverslag van de Europese Rekenkamer over het begrotingsjaar 2003

Staes (Verts/ALE) , namens de fractie. — Voorzitter, collega's, leden van de Rekenkamer, Commissaris, ik wil eerst en vooral de heer Fabra Vallés gelukwensen in zijn verdere loopbaan. Wij hebben altijd behoorlijk samengewerkt en dat wilde ik hier zeggen.

Ik wil ook de heer Kallas welkom heten. Het is, geloof ik, zijn eerste debat in de plenaire vergadering en ik wil hem meteen een pluimpje geven, een aanmoediging. Ik ben heel blij dat heer Kallas kennis heeft genomen van de brief van de Commissie begrotingscontrole en individuele leden, zoals de heer Bonde en de heer Van Buitenen, en ingaat op het verzoek het ontslag van Martha Andreasen even uit te stellen, een luisterperiode in te lassen en te kijken of dat ontslag werkelijk nodig is.

Mijnheer Fabra Vallés, ik heb met interesse geluisterd naar uw bijdrage en ik stel samen met Jan Mulder en vele andere collega's vast dat het verhaal jaar in jaar uit hetzelfde is. Er gaat verschrikkelijk veel fout. Dat hebben we ook gemerkt na lezing van het verslag van het OLAF dat vorige week werd gepubliceerd. Ik denk dat er globaal gezien sprake is van een probleem bij de follow-up en ik zou de Rekenkamer wat dat betreft concreet willen vragen beter aan te geven welke wetgeving en welke regelgeving fraude in de hand werkt. Misschien zou de Rekenkamer samen met het Parlement een tijdschema moeten opstellen voor verandering van dat soort regelgeving. De Commissie zou dan ook op het geheel van dit soort vragen moeten reageren.

Ik stel voorts eens te meer vast dat de Raad niet aanwezig is en ik vind het beschamend dat een van de twee takken van de begrotingsautoriteit de kwijtingsprocedure jaar na jaar niet behoorlijk inschat en niet behoorlijk volgt. Ook de documenten over de kwijting die wij van de Raad krijgen, zijn altijd beschamend dun en hebben eigenlijk niet veel om het lijf. Ik zou daarom willen voorstellen de Raad te verzoeken voortaan wanneer de Rekenkamer kritiek heeft op aspecten van beleidsterreinen de individuele vakraden daarop te laten reageren, zodat dat we de kwijtingsprocedure in onderling samenspel behoorlijker kunnen laten verlopen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?