Parlementaire tussenkomsten

AA
Gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten

Staes (Verts/ALE). - Voorzitter, collega's , vooreerst mijn welgemeende felicitaties aan Marit Paulsen die ons als rapporteur door het mijnenveld van deze verordening heeft geleid in een sfeer van wederzijds overleg. Ik ben blij dat deze verordening ons een moderne versie biedt van de verouderde wetgeving over slachtafval. Het was meer dan tijd, na twee jaar onderhandelen.

Belangrijk in deze verordening is dat er niet langer kadavers van dieren en dierlijke producten van minderwaardige kwaliteit in de voedselketen kunnen worden gebracht. Er is enkel nog plaats voor producten van voor menselijke consumptie goedgekeurde geslachte dieren. Het is ook duidelijk dat het opnieuw gebruiken van diermeel in diervoeders enkel bespreekbaar is als kannibalisme uitgesloten is en wel door de instelling van gescheiden lijnen en volledige traceerbaarheid. Voorwaarde is dus dat deze verordening feilloos werkt. En daarover is het laatste woord natuurlijk nog niet gezegd. Het weren van kannibalisme zal een belangrijke reorganisatie van de sector ophaling en verwijdering van dierlijk afval vergen. We weten dat er in die sector nogal wat knoeiers en sjoemelaars actief zijn die er zeer obscure praktijken op na houden en dat het om een zeer fraudegevoelige materie gaat. Een en ander zal dus belangrijke inspanningen vergen van de lidstaten op het vlak van de controles. Daar heeft de heer Whitehead terecht op gewezen.

Tenslotte, collega's, nog iets over het keuken- en restaurantafval dat dierlijke producten bevat. We bereikten terzake een eerbaar compromis. Het was niet makkelijk maar het compromis ligt voor ons. Dat compromis is er vooral gekomen onder druk van de Duitse en Oostenrijkse collega's. Ik wil u niet verhelen dat deze problematiek zeer gevoelig ligt in mijn land. Alle landbouworganisaties in België dringen aan op een absoluut terugdringen van deze praktijk vanwege de gezondheidsrisico's. Kleine oorzaken kunnen inderdaad grote gevolgen hebben. Denken we maar aan mond- en klauwzeer en aan de Afrikaanse varkenspest. Niettemin kan ik u mededelen dat de meerderheid van mijn fractie de voorliggende teksten uiteindelijk wel zal goedkeuren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?