Parlementaire tussenkomsten

AA
European Development Days - Maumoon Abdul Gayoom

Bij de opening van de European Development Days (EDD) tussen 7 en 9 november zal Dhr. Maumoon Abdul Gayoom, president van de Malediven zijn opwachting maken. Mogelijk is dit omdat de Malediven door de klimaatverandering ernstig worden bedreigd en "Klimaatverandering en ontwikkeling" het centrale thema van de EDD is. Anderzijds worden hiermee deze president en zijn regime door de EU gelegitimeerd. President Gayoom wordt door de internationale mensenrechtenorganisaties immers zwaar bekritiseerd vanwege van het autocratische karakter van zijn regime en de veelvuldige en zware schendingen van de mensenrechten door de politie- en veiligheidsdiensten van zijn land.

Kan de Commissie meedelen waarom zij Dhr. Maumoon Abdul Gayoom heeft uitgenodigd (er zijn immers nog andere landen die door de klimaatverandering bedreigd worden, maar waar een meer democratische regering aan de macht is) en kan zij mededelen welke haar houding is tov. zijn regime in de Malediven?

***

Bart Staes – Voorzitter, mijnheer de commissaris, ik wil u bedanken voor uw antwoord.

Ik heb ook gehoord van de NGO's die de European development days gevolgd hebben, dat zij zeer tevreden waren over dit initiatief, ook de parlementsleden die het gevolgd hebben, dus wat dat betreft een proficiat. Maar ik blijf toch een beetje op mijn honger.

U zegt wel dat de politieke situatie in de Malediven aan het verbeteren is en dat er een stappenplan is, maar is het aan de andere kant niet wat te vroeg – we kunnen de man toch omschrijven op zijn minst als een halve dictator – om hem zo'n forum te bieden, op zo'n belangrijke bijeenkomst? Ik denk dat we daar toch enig aanvoelen moeten hebben en hem geen platform mogen bieden waar het niet echt nodig is.

Voor de rest onderschat ik natuurlijk de problemen van de Malediven niet. Ik denk dat we daar heel veel aandacht aan moeten besteden, maar nog eens, politiek was dit echt verstandig.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?