Parlementaire tussenkomsten

AA
Eerstkomende Top EU/Rusland, met inbegrip van de situatie in Tsjetsjenië

Voorzitter, dat is wat vroeger dan verwacht, bedankt. Ik wil, beste collega's, hier ten aanzien van het Italiaanse voorzitterschap mijn dank, maar ook mijn ontgoocheling uitspreken.

Mijn dank gaat naar het feit dat de Minister van Buitenlandse Zaken spontaan zelf de naam van Arjan Erkel heeft genoemd. En heeft duidelijk gezegd dat hij er bij de Russen zal op aandringen dat bijkomende stappen worden ondernomen om de vrijlating te bewerkstelligen van Arjan Erkel, de humanitaire helper die reeds meer dan een jaar verdwenen, ontvoerd is. Dit is een boodschap van hoop, mijnheer de Minister van Buitenlandse Zaken, de familie is daar blij om, de organisatie "Artsen zonder Grenzen" is daar blij om en ik hoop dat U dan ook op 28 oktober in uw gesprekken met de heer Ivanov uitdrukkelijk daarop zal ingaan.

Maar ik moet toch ook enige ontgoocheling uitspreken, mijnheer de Eerste Minister. Dit is een verklaring van de Raad en van de Commissie. Ik heb heel goed geluisterd naar de heer Patton, die heel terechte zaken heeft gezegd over de toestand in Tsjetsjenië, over de verkiezingen in Tsjetsjenië.

Mijnheer de Minister van Buitenlandse Zaken, U hebt alleen gezegd - en ik heb het genoteerd - dat U uw bezorgdheid zal uitspreken over de toestand van de mensenrechten in Tsjetsjenië. Mijnheer de Minister, het gaat om veel ergere zaken. Die verkiezingen - en de heer Patton heeft het zeer uitdrukkelijk gezegd - dat waren geen echte verkiezingen, dat was een maskerade, dat was een farce. Die verkiezingen zijn niet overeenkomstig internationale standaarden verlopen en de hoop die wij met onze ad-hocdelegatie hadden, toen we terugkwamen, toen we zagen dat er inderdaad een politiek proces op gang werd gebracht, wel die hoop is nu vervlogen!

Er zal alleen vrede komen in Tsjetsjenië als alle facties, als alle clans binnen de Tsjetsjeense bevolking worden meebetrokken in een echt vredesproces, in een echte dialoog. Er zal alleen vrede komen in Tsjetsjenië als de Russische regering ook bereid is om met de rebellen, met de vrijheidsstrijders te gaan praten en te dialogeren. En daarom wil ik terugkomen op onze resolutie van juli, waarin uitdrukkelijk gevraagd werd dat de Europese Unie een rol van betekenis zou spelen en een vredesconferentie zou patroneren, want er is een externe speler nodig om ervoor te zorgen dat er tussen de Russen en de Tsjetsjenen echt gedialogeerd, echt gepraat wordt.

Ik dank U, Mijnheer de Voorzitter, voor de extra tijd die U mij toestond.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?