Parlementaire tussenkomsten

AA
Bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap en fraudebestrijding

Voorzitter, collega's, mijnheer de Commissaris, vooreerst mijn dank aan collega Bösch voor het uitstekende verslag en ook de uitstekende samenwerking. Ik wil hier vanavond twee aandachtspunten benadrukken.

Ten eerste, de verantwoordelijkheid van de lidstaten. Laat ons immers niet vergeten dat 80% van alle Europese steun beheerd wordt door die lidstaten en terecht vragen wij dus aan de lidstaten wat meer inzet. Dat betekent vooral extra inspanningen bij het melden van mogelijke onregelmatigheden en fraudegevallen. Dat betekent de versterking van de systemen voor controle op en het beheer van de structuurfondsen. Daar is nog een lange weg te gaan. Dat betekent ook dat er extra ingezet moet worden op de terugvordering van de teveel of de ten onrechte betaalde middelen. Het gaat om een belangrijke som, 3 miljard euro. De heer Bösch heeft in zijn reden uitdrukkelijk benadrukt hoe dat verhaal in mekaar zit en het is zo dat de lidstaten hier geactiveerd moeten worden. Zij hebben tot op heden hun verantwoordelijkheid immers niet opgenomen. Ontgoochelend daarbij is, dat de lidstaten, net die lidstaten waar de grootste onregelmatigheden gemeld worden, ook net die lidstaten zijn met de laagste terugvorderingspercentages.

Tweede aandachtspunt, de sigarettenfraude. Het Europees Parlement, en Jan Mulder heeft erop gewezen, fungeert hier als motor. De problematiek vormde immers een belangrijk onderdeel van die onderzoekscommissie transit-fraude. Iedere container die verdwijnt vertegenwoordigt een waarde aan 1,5 miljoen euro aan verlies van inkomsten van de lidstaten en de Unie, van de belastingbetaler dus. Woensdag aanstaande ondervragen wij de Raad en de Commissie over het akkoord dat werd afgesloten met tabaksgigant Philip Morris. Die tabaksgigant zal de komende twaalf jaar 1,25 miljard dollar op een rekening van de Unie storten. Een pluim dus aan de Commissie, een pluim ook aan het anti-fraudebureau Olaf die in dit dossier voorbeeldig samenwerken. Er is nood aan meer van dit soort overeenkomsten, ook met andere tabaksgiganten.

De voorbije referenda, en Jan Mulder heeft er ook op gewezen, leerden ons dat de mensen twijfelen aan de Unie. Dit soort dossiers, zoals Philip Morris, toont alvast dat als Europees Parlement, Raad en Commissie samenwerken, georganiseerde criminaliteit en maffianetwerken, die overigens ook gebruikt worden voor andere producten zoals drugs, wel degelijk op een adequate manier kunnen worden aangepakt.

Als afsluiter, mijnheer Bösch, als u zegt dat wij de exportsubsidies moeten afschaffen en u geeft daarmee de redenen aan waarom dit moet gebeuren, omdat het net een regeling is die zeer fraudegevoelig is, dan weet u dat u in mij een medestander vindt. Laat ons inderdaad het dossier van de exportsubsidies blijvend op de politieke agenda plaatsen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?