AA
Wapenbezit wordt strenger geregeld

Het Europees Parlement stemde dinsdag in met strengere regels voor wapenbezit. De groenen steunen de aangescherpte wet die het moeilijker maakt voor terroristen of verwarde mensen om binnen de Europese Unie aan gevaarlijke wapens te komen. Groen is echter geschrokken over het feit dat de wapenlobby gehoor heeft gekregen bij rechtse partijen die nog strengere regels tegenhielden.
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini “Het is een stap vooruit dat semi-automatische wapens voortaan moeilijker verkrijgbaar worden. Schutters bij de terreurdaden in Noorwegen en Parijs en bij de moordpartij in Alphen aan de Rijn konden legaal aan wapens komen. Het is hoog tijd dat we de regels aanscherpen.”

De nieuwe aangescherpte wapenwet zorgt er voor dat EU-landen wapens beter kunnen traceren door verplichte informatie-uitwisseling over wapens. Ook wordt de verkoop via internet aan strengere regels gebonden. Dankzij voorstellen van de Groene fractie moeten landen specifiek naar de mentale gezondheid kijken van wapenbezitters.

Groen is echter ontsteld dat drastischere maatregelen werden geblokkeerd door christendemocraten, liberalen en conservatieven in het Europees Parlement en in de Raad van Ministers, die zwichtten voor de wapenlobby. Zo blijven in het verleden geconverteerde wapens die mogelijk kunnen worden gereactiveerd in gevaarlijke wapens, deels legaal. Ook het voorstel van de Groene fractie werd afgezwakt om semi-automatische wapens te verbieden waar veel schade mee kan worden aangericht, zoals de beruchte AK47. Verschillende Europarlementariërs van rechtse en extreemrechtse partijen probeerden zelfs de hele aanscherping van de wapenrichtlijn van tafel te vegen.
Sargentini: “Rechtse partijen hebben hun mond vol van hard optreden tegen terrorisme, maar als het er op aan komt, blijken ze de belangen van de wapenlobby belangrijker te vinden dan de veiligheid van Europeanen”.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?