AA
Groenen overtuigen Europarlement strengere wapenregels aan te nemen

De commissie Interne Markt van het Europarlement stemde woensdag in met het wetsvoorstel om wapenverkoop en -bezit aan te scherpen. Op initiatief van de Europese Groenen worden bepaalde semiautomatische wapens verboden en is een psychologisch onderzoek vereist wanneer iemand een wapen koopt of bezit.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is trots op het behaalde resultaat: “Semi-automatische wapens worden niet gebruikt om te jagen. Ik zie geen enkele reden om de verkoop aan particulieren toe te staan. Gelukkig is het Europarlement dat met me eens.”

Om te voorkomen dat wapens in verkeerde handen vallen, moeten de bezitter van een wapen volgens het Europarlement een medisch onderzoek naar zijn mentale gezondheid ondergaan. En dat moet iedere vijf jaar herhaald worden. “Zo verkleinen we de kans dat wapens in handen vallen van mensen met mentale problemen, zoals in Alphen aan den Rijn gebeurde.”

Vlak na de aanslagen in Parijs november vorig jaar kwam de Europese Commissie met een reeks maatregelen om het bezit en verkoop van wapens aan te pakken. Het wetsvoorstel was echter veel minder ambitieus dan het Europarlement en de Europese ministers hadden gevraagd. Met de stemming in het Europees Parlement is het Commissievoorstel stevig verbeterd. “We moeten voorkomen dat dat wapens in de handen van verkeerde personen vallen, met alle mogelijke gevolgen van dien”, aldus Sargentini.

Verder verbetert het voorstel de voorwaarden voor het veilig bergen, het automatisch hernieuwen van de toestemming van wapenbezit en online verkoop. Het is nu zaak de regels verder aan te scherpen in de onderhandelingen tussen het Europarlement en de Europese ministers. Sargentini: “Sterkere wapenregels maken onze samenleving veiliger.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?