AA
Genetische manipulatie gloeivis in strijd met Europese regels

"Het genetisch manipuleren van visjes, zodat ze gaan gloeien en die dan als huisdier houden is stuitend en in strijd met Europese regels over het welzijn van dieren," dat zegt Alexander de Roo, Europarlementariër voor GroenLinks. "De Europese Commissie moet stappen ondernemen tegen de import en verkoop in de Europese Unie, omdat dit in strijd is met het nog steeds geldende moratorium voor GMo producten."

Een Amerikaans bedrijf start in 5 januari de verkoop van het eerste genetisch gemanipuleerde huisdier. GlowFish is de naam voor een genetisch gemanipuleerd zebravisje. Een groen fluorescerend gen uit een kwal en een rood fluorescerende gen uit een zeeanemoon zorgt ervoor dat het zebravisje groen of rood opgloeit onder ultraviolet licht in een donkere omgeving.

Oorspronkelijk werd dit visje in Singapore ontwikkeld als indicator voor toxische stoffen in water: bij contact met giftige stoffen gloeit het visje rood op.

Nu dreigt het transgene zebravisje een gewild huisdiertje te worden, voor de prijs van 5 dollar.

----

Vraag van Alexander de Roo (De Groenen) aan de Europese Commissie.

Het Amerikaans bedrijf Yorktown Technologies start maandag 5 januari de verkoop van het eerste gemanipuleerde huisdier. Onder de naam GlowFish is een zebravisje genetisch gemanipuleerd. Een groen fluorescerend gen uit een kwal en een rood fluorescerende gen uit een zeeanemoon zorgt ervoor dat het zebravisje groen of rood opgloeit onder ultraviolet licht in een donkere omgeving.
De GlowFish werd oorspronkelijk in Singapore ontwikkeld om te dienen als indicator voor toxische stoffen in water: bij contact met giftige stoffen gloeit het visje rood op.
Nu dreigt het transgene zebravisje een gewild huisdiertje te worden, voor de prijs van 5 dollar.

- Is de Europese Commissie met mij van mening dat het genetisch manipuleren van deze visjes in strijd is met het Protocol betreffende de bescherming en het welzijn van Dieren, zoals opgenomen in het Verdrag van Amsterdam(1997)?

- Welke stappen is de Europese Commissie van plan te ondernemen tegen de import naar en de verkoop binnen de Europese Unie, conform het vigerende moratorium met betrekking tot GMO-producten?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?