AA
Europese Commissie presenteert nieuw fonds voor allerarmsten

De Europese commissie presenteerde vandaag een voorstel voor een nieuw Europees fonds voor armoedebestrijding dat zich vooral richt op de allerarmsten onder de 40 miljoen mensen in de EU die niet in hun dagelijkse levensbehoeften kunnen voorzien. Het fonds van 2,5 miljard euro zou van 2014 tot en met 2020 moeten worden ingezet en het verouderde Europese voedselhulpprogramma vervangen. GroenLinks ziet het fonds als een signaal dat de sociale gevolgen van de crisis onvoldoende zijn aangepakt. Bovendien zal GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen voorstellen doen om het fonds veel meer te richten op een aanpak die leidt tot participatie en een structurele weg uit de armoede.

Cornelissen: "Dit voorstel laat eigenlijk zien dat er iets structureel mis is met het economisch beleid van de Europese Unie. Een overtuigende aanpak van de sociale gevolgen van de crisis ontbreekt volledig. Het is ronduit pijnlijk dat in het rijkste continent van de wereld de Europese Unie een doekje voor het bloeden toewerpt in de vorm van kleren, schoenen en voedsel voor de allerarmsten. Het fonds is behalve een lapmiddel vooral een waarschuwing voor de zittende regeringen dat hun beleid blijkbaar absoluut niet ten goede komt aan de meest kwetsbaren."

Het fonds is deels gebaseerd op het oude Europese voedselbankenprogramma dat directe voedselsteun gaf uit de overschotten van het Europese landbouwbeleid. Nu de overschotten nagenoeg zijn verdwenen, wilden veel landen stoppen met het programma. Cornelissen heeft zich vorig jaar met succes ingezet voor een overgangsregeling om een plotselinge beëindiging van het 25 jaar oude voedselprogramma te voorkomen. Het nieuwe fonds richt zich nog steeds grotendeels op het bieden van voedselsteun, maar is uitgebreid met de mogelijkheid om primaire goederen te verschaffen en te assisteren bij het vinden van sociale begeleiding, huisvesting en werk. Al deze steun loopt via lokale hulporganisaties.

"De poging van de Commissie om het fonds te moderniseren is slecht gelukt. De logica van het fonds blijft gestoeld op directe voedselsteun, uitgebreid met andere basisgoederen. De structurele verbetering van de positie van de meest kwetsbaren door sociale begeleiding naar een waardig bestaan is slechts bijzaak in het voorstel. Dat moet anders, het mag niet zo zijn dat het antwoord van de EU op armoede bestaat uit een soort vorm van permanente liefdadigheid", aldus Cornelissen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?