AA
Europees Parlement wil sterke inzet lidstaten voor onderhandelingen VN-wapenverdrag

Het Europees Parlement wil dat de lidstaten en de internationale gemeenschap zich inzetten voor een sterk VN-wapenverdrag. De onderhandelingen over dit verdrag, die de internationale handel in conventionele wapens moet reguleren, beginnen in juli. In de vandaag aangenomen resolutie roept het Europarlement de lidstaten op om eensgezind de onderhandelingen in te gaan. Het Europarlement roept ook in de sterkst mogelijke bewoordingen op om bindende internationale standaarden vast te leggen op het gebied van mensenrechten, democratie en anti-corruptie. Verdragsstaten zouden zich dan hier aan moeten houden bij de handel in wapens. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini zegt blij te zijn met de aangenomen resolutie.

Sargentini: "Het is van belang dat er scherpe afspraken komen over wapenhandel. Daarin moet het ook gaan over overige producten die militair gebruikt zouden kunnen worden. Ons amendement over deze 'dual-use goods' heeft gelukkig steun gekregen. Op voorstel van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed neemt de Nederlandse regering dit punt mee als inzet mee in de onderhandelingen. Dit krijgt nu van het hele Europees Parlement steun."

Sargentini geeft aan het jammer te vinden dat het Europarlement echter niet heeft ingestemd met het voorstel van de Groenen voor volledige transparantie en verantwoording. "Wij wilden graag ook dat er verantwoording aan burgers en maatschappelijke organisaties zou worden afgelegd in het hele proces. Transparantie en verantwoording afleggen bij zulke onderwerpen kan je namelijk niet slechts gedeeltelijk doen." Volgens Sargentini biedt de resolutie echter wel genoeg hoop voor de inzet van de lidstaten. "Het is uiteindelijk wel een sterke resolutie geworden en dat signaal kunnen de lidstaten niet negeren."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?