AA
Europarlement roept EU-landen op zich te houden aan verbod clustermunitie

Met een overweldigende meerderheid roept het Europees Parlement de lidstaten van de Europese Unie op om zich te houden aan het verbod op clustermunitie. In een donderdag aangenomen resolutie wijzen de Europarlementariërs de lidstaten op hun morele en juridische verplichting om alle vormen van clustermunitie verboden te houden. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: “Alle landen zich moeten houden het internationale verdrag om clusterbommen uit te bannen, punt. Landen moeten stoppen om via juridische achterdeurtjes onder het verbod uit te komen.”

Tweeëntwintig landen van de Europese Unie hebben zich aangesloten bij het verdrag dat clustermunitie verbiedt. Deze lidstaten zijn dus juridisch verplicht zich hieraan te houden. Op dit moment vindt er echter in Genève een conferentie plaats waar verschillende landen, waaronder lidstaten van de EU, proberen om via een ander verdrag bepaalde clusterbommen toch weer toe te staan. Sargentini heeft grote moeite met de landen die nu in Genève proberen om met juridische trucjes toch clusterbommen te kunnen verkopen. “Dat betekent dat economische belangen voorgaan op mensen.”

“Als Europees Parlement maken wij in nu duidelijk dat het omzeilen van het anti-clustermunitieverdrag onacceptabel is,” aldus Sargentini. “De Europese Unie moet met eensgezinde stem het verbod op clusterbommen handhaven. Ook het Nederlandse kabinet heeft daar een rol in door haar collega's aan te spreken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?