AA
Europarlement maakt geld vrij voor EU -vrouwengezant

De Europese Unie moet in 2010 geld vrijmaken om een speciale Vrouwengezant aan te stellen. Op initiatief van de Groenen is dat vandaag besloten in de commissie Vrouwenrechten van het Europarlement. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is blij met deze uitspraak.

In maart 2008 zorgde voormalig GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg voor een meerderheid voor haar initiatief om een EU-Vrouwengezant aan te trekken. Sindsdien hebben de Europese Commissie en de lidstaten geen verdere actie ondernomen. Marije Cornelissen neemt het stokje nu van Buitenweg over om ervoor te zorgen dat de gezant er écht gaat komen.

"De uitspraak van de commissie Vrouwenrechten vandaag zorgt ervoor dat er budget wordt vrijgemaakt op de EU-begroting van 2010 voor het aanstellen van een Vrouwengezant. De Europese Commissie en de lidstaten hebben het aantrekken van zo´n topdiplomaat anderhalf jaar lang uitgesteld. Nu staat het onderwerp weer op de agenda. Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat van uitstel geen afstel komt", aldus Cornelissen.

Volgens GroenLinks is een gezant voor Vrouwenrechten hard nodig in de strijd tegen honger en armoede in de wereld. Zo moeten vrouwen buiten de EU betere toegang krijgen tot onderwijs, arbeid en eigendom. Dat is niet alleen een persoonlijk recht, maar legt tevens de basis voor economische ontwikkeling in een land.

Cornelissen wijst erop dat de gezant erop moet toezien dat vrouwenrechten meetellen bij beleidskeuzes van de Europese Commissie en de Europese ministerraden. "Op dit moment wordt er bijvoorbeeld van alle Milleniumdoelen van de Verenigde Naties het minste aandacht besteedt aan moedersterfte. De Vrouwengezant zou zich hiervoor kunnen inzetten en verantwoordelijkheid dragen voor de coherentie van het EU-beleid, zodat Europa het verschil kan maken voor vrouwen in de hele wereld."

Voormalig GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg opende vorig jaar www.womensenvoy.eu. Deze petitie is inmiddels ondertekend door honderden Europeanen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?