AA
Europarlement kiest voor eerlijk en groen grondstoffenbeleid

Op initiatief van de Groenen heeft het Europees Parlement vandaag een rapport over grondstoffen aangenomen. De manier waarop we nu produceren en consumeren is op de lange termijn simpelweg onhoudbaar. GroenLinks-Europarlementariërs Judith Sargentini en Bas Eickhout zijn blij met dit groene succes omdat het Europees Parlement voor een drastisch andere richting kiest dan de Commissie aanvankelijk voorstelde.

Eickhout: "De strategie van de Commissie had eigenlijk roofbouw in Afrika als oplossing voor het tekort aan grondstoffen. Het Parlement kiest voor hergebruik en als laatste optie import uit ontwikkelingslanden." De import uit ontwikkelingslanden moet echter aan belangrijke voorwaarden voldoen. Sargentini: "Om de tekorten aan grondstoffen in Europa op te vangen mag geïmporteerd worden, maar alleen als dit de opbouw van ontwikkelingslanden ten goede komt."

De vraag naar metalen - voor bijvoorbeeld de productie van laptops en mobiele telefoons - zal in 2030 maar liefst twintig keer zo groot zijn als nu. Europa is voor veel grondstoffen in grote mate van importen afhankelijk. Eickhout: "Het toekomstig welzijn van Europa hangt dus af van ons vermogen om onze zucht naar grondstoffen te verminderen en veel meer gebruik te maken van recycling. Dit rapport roept de EU op om een ambitieuze innovatiestrategie te volgen met de nadruk op het hergebruik en de recycling van grondstoffen. Alleen dan kunnen we blijven concurreren met bijvoorbeeld China."

Een goed voorbeeld is goud. In goudmijnen moet één ton grond doorgespit worden voor vijf gram goud, terwijl uit een ton elektronisch afval honderdvijftig gram goud gehaald kan worden. Eickhout: "Afvalbergen bestaan dus niet alleen uit rotzooi, maar zijn tevens de mijnen van de toekomst. Er moeten echter nog grote stappen gezet worden voordat Europa een echte recycling-economie is. Sommige lidstaten lopen nog hopeloos achter met hun afvalbeleid."

De grondstoffen die alsnog betrokken worden uit ontwikkelingslanden moeten wel voldoen aan voorwaarden rond eerlijke handel. Sargentini wil dan ook dat dit rapport spoedig geïmplementeerd wordt: "Handelsbeleid in Europa moet coherent en consistent zijn. Dit rapport is een belangrijke stap en moet vooral ook in het handelen van Europa terug te zien zijn. Europa heeft een verantwoordelijkheid om een einde te maken aan het leegroven van ontwikkelingslanden. Daarnaast is handelen met rebellen uit den boze."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?