AA
Europa vraagt om vaderverlof

Op 23 februari wordt in de commissie Vrouwenrechten het onderwerp zwangerschapsverlof besproken. GroenLinks-europarlementariër Marije Cornelissen zal zich bij die vergadering inzetten voor vaderverlof, ook wel partner- of babyverlof genaamd. Een aantal vaders zijn voorafgaand aan de stemming aanwezig om europarlementariërs er van te overtuigen het recht op twee weken betaald babyverlof voor partners van de moeder in de Europese richtlijn op te nemen.

Om 14:30 zal de actie starten en zullen de vaders, kinderen met Marije Cornelissen naar de vergadering gaan getooid met t-shirts en balonnen. In de vergadering wordt over de lengte van zwangerschapsverlof en het recht op babyverlof besloten.

Vorige week werd in de Tweede Kamer ook gesproken over babyverlof op initiatief van GroenLinks. De PvdA heeft helaas haar beslissende stem gebruikt om tegen te stemmen. Op Europees niveau lijkt zich echter een meerderheid af te tekenen voor het vaderverlof. Dit zou uiteindelijk moeten leiden tot een richtlijn waar ook Nederland zich aan zal moeten houden. Via Europa zal Nederland dan voor een verlofregeling moeten zorgen die past bij de mentaliteit van 2010.

Marije Cornelissen: “Vooralsnog blijft Nederland hangen bij een beleid van de jaren 50, waar de vrouw voor de kinderen zorgt en de man voor brood op de plank. Vandaag de dag zijn Europese vaders het zat te moeten zien dat zij geen tijd met hun pasgeborene mogen doorbrengen. Het Europa van nu vraagt om oplossingen voor de wil van de vaders om de ouderwetse rolverdeling te doorbreken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?