AA
Eisen voor internationale klimaatonderhandelingen liggen op tafel


GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de inzet van het Europarlement voor de jaarlijkse klimaattop, die in november in Bonn plaatsvindt. Landen komen dan bij elkaar om de regels vast te leggen die de afspraken onder het Parijsakkoord verder uitwerken.

“Het Europees Parlement kijkt niet alleen naar de wijze waarop het klimaatakkoord verder vorm gegeven moet worden, maar geeft ook aan wat er in de EU zelf moet gebeuren”, reageert Eickhout. “Er ligt namelijk nog een berg aan huiswerk, de EU voldoet nog lang niet aan de afspraken die we in Parijs zijn aangegaan.”

Op de klimaattop onderhandelt de Europese Commissie namens de EU-landen over de afspraken die genomen moeten worden. In de woensdag aangenomen resolutie geeft het Europees Parlement haar mening over de inzet van de Europese Commissie.

Eickhout: “Uiteraard is er de kwestie dat ons beleid absoluut niet in lijn is om opwarming onder de twee graden te houden, laat staan anderhalve graad.” Maar het gaat Eickhout ook om andere afspraken die onder het Parijsakkoord gemaakt zijn, zoals onze toezeggingen op het gebied van internationale klimaatfinanciering. “Met deze resolutie van het Europees Parlement leggen we de vinger op de zere plek.”

Daarnaast wil het Europees Parlement dat de Europese Commissie met een langetermijnstrategie komt waarin ze uiteenzet hoe de EU in 2050 volledig CO2-neutraal denkt te zijn. Eickhout: “In Parijs hebben we afgesproken dat deze langetermijnstrategie er voor 2020 moet liggen, maar de Europese Commissie negeert deze hete aardappel volledig. Het Europees Parlement wil dat daar verandering in komt.”

Eickhout: “De Europese Commissie en Europese regeringsleiders blijven maar herhalen dat de EU leider is in de aanpak van klimaatverandering. Maar als puntje bij puntje bij paaltje komt en het om concrete stappen gaat, laten ze het echter nogal eens afweten. De tekst die we vandaag hebben aangenomen, is een schop onder de kont voor de aankomende onderhandelingen.”

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?