AA
Drinkwater: EU in actie na burgerinitiatief

De Europese Commissie is op donderdag 2 februari met een voorstel gekomen om EU-wetgeving rondom drinkwater te herzien. De plannen van de Commissie zijn een reactie op het eerste succesvolle Europese burgerinitiatief ‘Right2Water'. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is te spreken over het wetsvoorstel: “De EU onderneemt concrete actie nadat bijna twee miljoen Europeanen gevraagd hebben om betere beschikbaarheid van drinkwater.”

De Commissie doet voorstellen om het vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van kraanwater, waar dan ook in de EU, te verbeteren. Eickhout: “De Commissie lijkt een aanzet te doen om de minimale Europese waterkwaliteitseisen van kraanwater nog verder naar boven bij te stellen. Dat moet tevens gepaard gaan met goede publieke voorlichting, zodat mensen er bewust van worden dat kraanwater echt overal in de EU van goede kwaliteit is.”

Als het aan de Europese Commissie ligt worden lidstaten verplicht maatregelen te treffen om drinkwater toegankelijker te maken. Eickhout: “De Commissie heeft het bijvoorbeeld over meer publieke drinkwaterfonteinen en over actie om het vergeven van gratis kraanwater in de horeca te stimuleren. Daar zit wat in. Niet alleen omdat toegang tot water een basisrecht is, maar ook omdat dit het verbruik van plastic waterflesjes vermindert.”

Toch heeft Eickhout ook een belangrijk kritiekpunt: “Er wordt met geen woord gerept over privatisering in de drinkwatersector. Het voorstel gaat bijvoorbeeld niet in op het feit dat sommige mensen hun watervoorziening zien verslechteren door privatisering. Daar had ik gehoopt op een duidelijk signaal. Helemaal omdat de Europese Commissie tijdens de crisis heeft meegewerkt aan druk op landen als Griekenland en Portugal om watervoorziening te privatiseren in ruil voor financiële noodsteun.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?