AA
(29/11/07) EU moet controle op vuurwapens versterken

Gisteren debatteerde het Europees Parlement over de doorvoer van wapens in Europa. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met het voorstel van de Groene rapporteur Gisela Kallenbach die voor een betere controle op vuurwapens in Europa pleit.

Zo willen de Groenen de aan- en doorkoop van wapens bemoeilijken. "Door verschillende wetgeving kunnen malafide handelaren wapens ongestraft doorverkopen. Ook naar kopers in lidstaten waar de wetgeving strikter is. Dat kan veranderen door alle vuurwapens in Europa te markeren en te registreren. Ook Nederland zal voor zo´n markering de nationale wet moeten aanpassen.", aldus Buitenweg.

Aanleiding voor nieuwe Europese afspraken is een Protocol dat de Verenigde Naties willen opstellen om illegale wapenhandel moeilijker te maken. Om hieraan te voldoen, moeten technische veranderingen doorgevoerd worden in de Europese regels voor de interne markt. Hiermee kan ook de controle op de import van wapens aan de Europese buitengrenzen worden aangepakt.

Volgens Buitenweg is wapenbezit in Europa een groot probleem: "Finland kent 56 wapens per 100 inwoners. In de Verenigde Staten is dat weliswaar hoger (90 per 100), maar ook aan deze kant van de oceaan blijven vuurwapens wijdverbreid. Zo schijn je in Nederland redelijk gemakkelijk voor 1.600 euro een AK 47 (Kalsjnikov) te kunnen kopen. Het is goed dat hieraan paal en perk wordt gesteld. Het recente drama in Finland, waarbij een jongen op school acht mensen heeft gedood, heeft dit nog eens benadrukt."

Mededeling van de persdienst van het EP

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?