AA
(26/04/07) Einde homofobie in Europa

De Raad en de Europese Commissie legden in het Europees Parlement een verklaring af over homofobie in Europa. Het feit dat hierover een debat werd georganiseerd, leidde tot grote opstand bij de nationalisten (UEN) en de christen-democraten (EVP) in het Europees Parlement.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wil van de Commissie en de Raad weten wat zij gaan doen tegen het homofobe klimaat dat de Poolse regering in Europa creëert. Ze wil hierover in Europa een maatschappelijk debat. Ook pleit ze voor een duidelijke stellingname van alle Europese instellingen tegen homofobie.

Aanleiding van het debat is een wetsvoorstel dat de Poolse minister van Onderwijs vorige maand wilde introduceren om 'homoseksuele propaganda' op scholen te verbieden. Openlijk homoseksuele docenten zouden dan in Polen ontslagen kunnen worden.

Buitenweg: "In Polen wordt homofobie als het ware door de staat georganiseerd. Leden van de Poolse regering hebben homoseksualiteit demoraliserend, pervers en een bedreiging voor de samenleving genoemd. Deze woorden zijn niet onschuldig. Zeker aan de vooravond van Gay Pride parades overal in Europa moeten de Europese instellingen duidelijk stelling nemen voor gelijke kansen".

Buitenweg neemt op 19 mei deel aan de Gay Pride-mars in Warschau.

Mededeling van de EP-persdienst over de aangenomen resolutie

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?