AA
(16/01/07) EVP'er Pöttering nieuwe EP-voorzitter - Groene kandidate haalt 20% van de stemmen

Vandaag benoemde het EP een nieuwe voorzitter. Het gaat om de gewezen fractieleider van de Europese Volkspartij (o.a. CD&V). Hij haalde 450 stemmen van christen-democraten en socialisten. Monica Frassoni, kandidaat voor de Europese Groenen moest het stellen met een derde daarvan. Wat volgt is Frassoni's intentieverklaring.

Frassoni stelde zich kandidaat omdat ze vindt dat de voorzitter de Europese dimensie van democratie meer concreet moet maken. Een voorzitter moet de wil van de meerderheid accepteren en zich ervoor hoeden het eigen oordeel te willen doordrukken.

Een voorzitter moet beseffen dat hij of zij een instelling vertegenwoordigt die niet onderworpen is aan de lidstaten, noch aan financieel sterke lobby's. Hij of zij moet de brug kunnen maken met een steeds meer verdeeld en onverschillig publiek.

Voorts is het belangrijk dat de nieuwe voorzitter staat op zijn of haar punten wanneer het gaat om de Europese Grondwet. Het EP moet in deze discussie worden gehoord. Dit gaat niet alleen de regeringen van de lidstaten aan. Aan een nieuw plan met de laagst gemene deler heeft niemand iets.

Een goed EP-voorzitter mag niet marchanderen met individuele en collectieve rechten in bv. economische dossiers of de oorlog tegen terrorisme. Het EP moet daarentegen iedereen een stem geven, zoals het dat al deed met betrekking tot bv. Tsjetsjenië, Cuba, Guantanamo, China, ...

Er moet minstens een debat worden gehouden over de zetelkwestie van het EP. Meer dan een miljoen mensen vragen immers om het gereis tussen Brussel, Straatsburg en Luxemburg te stoppen.

Ook de eigen instelling verdient de aandacht van een voorzitter. De debatten moeten interessanter en relevanter worden. Dat vraagt meer flexibiliteit. Commissarissen en vertegenwoordigers van de Raad mogen er zich tijdens het vragenuur niet meer vanaf maken met gebakken diplomatieke lucht.

Als betere wetgeving een vermindering van het aantal voorstellen betreft dan is het nuttig om de impact en omzetting van de Europese wetgeving in de lidstaten nauwer op te volgen.

Het kan niet langer zijn dat de christen-democraten en socialisten de postjes en ambtenarij onder elkaar verdelen. Dit degradeert de ambtenaren, die nochtans onafhankelijk hun job moeten kunnen uitoefenen.

Het Parlement moet minder gehoorzaam zijn. Wat ook de uitkomst van deze verkiezingen is, Frassoni wil zich zonder meer inzetten voor een 'coalitie voor verandering'.

Volledig bericht

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?