AA
(15/04/04) Europese Groenen vragen algemeen verbod op import zeehondenhuiden

Kathalijne Buitenweg stelt in vragen aan de Europese Commissie dat het tijd wordt voor een algemeen verbod op invoer van zeehondenhuiden en niet alleen op huiden van zeehondenbaby`s.

Deze week werd bekend dat de jacht op zeehonden in Canada dit jaar aan 350.000 zeehonden het leven zal kosten. Volgens ooggetuigenverslagen worden daarbij wrede methoden gebruikt zoals neerknuppelen en het verslepen met ijshaken. Volgens de Canadese autoriteiten is deze slachting nodig vanwege de schade die de zeehonden zouden toebrengen aan de kabeljauwstand in de Atlantische oceaan. Andere bronnen spreken van een toegenomen vraag naar zeehondenhuiden van onder meer de Europese mode-industrie.

"Allereerst wil ik weten hoe het huidige beperkte inportverbod gehandhaafd wordt. Maar bovenal pleit ik voor een algemener verbod op invoer van zeehondenhuiden. Dit zal de Canadese regering duidelijk maken dat er een eind moet komen aan deze wreedheden. Daarbij lijkt het me zinnig als de Commissie ook eens inzichtelijk maakt of de visstand nu bovenal door zeehonden geschaad wordt of toch vooral door visserij door de mens." aldus Buitenweg.

***

Tekst parlementaire vraag

Deze week werd bekend dat de jacht op zeehonden in Canada dit jaar aan 350.000 zeehonden het leven zal kosten. Volgens ooggetuigenverslagen worden daarbij wrede methoden gebruikt zoals neerknuppelen en het verslepen met ijshaken. Volgens de Canadese autoriteiten is deze slachting nodig vanwege de schade die de zeehonden zouden toebrengen aan de kabeljauwstand in de Atlantische oceaan. Andere bronnen spreken van een toegenomen vraag naar zeehondenhuiden van onder meer de Europese mode industrie.

- Hoe handhaaft de Europese Commissie het huidige importverbod op zeehondenhuiden van zeehondenbaby's?

- Is de Europese Commissie met mij van mening dat het hoog tijd is dit importverbod uit te breiden tot een algemeen importverbod van zeehondenhuiden?

- Heeft de Europese Commissie gegevens over aantoonbare schade aan de kabeljauwstand - dan wel de visstand in het algemeen - in de Atlantische Oceaan die te herleiden is tot de zeehond in relatie tot de hoeveelheid vis die door de mens wordt gevangen?

- Kan de Europese Commissie onderzoeken of, en zo ja hoeveel, de Europese mode-industrie de laatste jaren aan zeehondenhuiden uit Canada heeft geïmporteerd?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?