AA
(11/09/07) CO2-opslag geen oplossing voor klimaatprobleem

Vandaag nam de milieucommissie van het Europees Parlement maar liefst 14 voorstellen van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg aan. In deze voorstellen stelt zij scherpere voorwaarden voor de duurzaamheid en veiligheid van CO2-opslag.

"We moeten voorzichtig omgaan met CO2-opslag als oplossing voor het klimaatprobleem, zelfs als we straks strengere voorwaarden eraan stellen", zegt Buitenweg. Hierbij benadrukt ze in haar voorstellen dat het onterecht is dat er een uitsluitend positief beeld wordt geschept over CO2-opslag.

"Natuurlijk spreekt het opslaan van CO2 tot de verbeelding. Je stopt het probleem onder de grond en opgeruimd staat netjes. Helaas werkt het zo niet. De techniek voor CO2-opslag staat nog in de kinderschoenen en er is nog maar heel weinig bekend over de uitvoerbaarheid ervan. Het verminderen van de CO2-uitstoot blijft daarom de belangrijkste uitdaging voor de komende decennia", aldus Buitenweg.

Een grote overwinning van vandaag is dat er een mechanisme moet komen voor de betrouwbaarheid van CO2-opslag. De Europese Commissie moet daarover nu met een voorstel naar het Europees Parlement komen. Zo lang dit mechanisme nog niet bestaat mogen er geen commerciële projecten voor CO2-opslag ontwikkeld worden.

"Het betrouwbaarheidsmechanisme zal criteria op het gebied van duurzaamheid en veiligheid bevatten. Alle projecten voor CO2-opslag moeten aan die criteria voldoen. Zo worden mens en milieu beschermd tegen de risico´s van CO2-opslag", aldus Buitenweg.

Buitenweg is teleurgesteld dat haar voorstel is afgewezen om de kosten voor CO2-opslag te laten verhalen op de energieproducenten zelf: "Ik moet ook betalen voor de verwerking van mijn eigen afval. Datzelfde moet gelden voor eigenaren van kolencentrales. Daar komt nog bij dat onder gunstige omstandigheden slechts 87% van de uitgestoten CO2 opgeslagen kan worden, waardoor CO2-opslag niet helemaal duurzaam is. Voor de overheid is het de hoogste tijd om wakker te worden en in te zetten op échte duurzame energie".

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?