AA
(06/11/07) Nut van opslag gegevens vliegtuigpassagiers in Europa is zeer betwijfelbaar

Vandaag presenteert Eurocommissaris Franco Frattini (justitie) zijn voorstellen om anti-terreurmaatregelen te nemen in de Europese Unie. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is fel tegen zijn voorstel om persoonsgegevens te verzamelen van vliegtuigpassagiers in Europa en deze voortaan dertien jaar op te slaan.

COMMISSARIS VERDEDIGDE EUROPESE BELANGEN NIET

Volgens Buitenweg weigert de Europese Commissie aan te geven waarom de huidige Europese wetgeving niet goed werkt en hoe deze nieuwe wetgeving effectief kan zijn. Het is volgens een richtlijn uit 2004 immers al lang verplicht om te checken wie het land binnen komt. Het nieuwe voorstel lijkt verdacht veel op het akkoord dat Europa onlangs met de Verenigde Staten sloot.

"De Europese Commissie heeft jarenlang met de Amerikaanse regering onderhandeld over een akkoord om passagiersgegevens uit te wisselen. Nu blijkt dat Frattini zich al die tijd prima heeft kunnen vinden in de Amerikaanse eisen. En dus niet de officiële Europese positie heeft verdedigd. Alle autoriteiten op het gebied van gegevensbescherming bestempelden het EU-VS akkoord als een grof schandaal. Deze autoriteiten zullen ook over het nieuwe voorstel niet tevreden kunnen zijn", denkt Buitenweg.

WAT IS EEN 'RISICOPROFIEL'?

Buitenweg vervolgt dat de Europese Unie straks van landen eist dat ze alle informatie over vliegtuigpassagiers bewaren, maar tegelijkertijd dat elk land zelf mag bepalen welke privacybescherming daarop van toepassing is. Dat vindt zij onwenselijk.

De Europese Commissie meet dat mensen kunnen worden aangehouden op basis van een ‘risicoprofiel’. “Wat dit zogenoemde ‘risicoprofiel’ is, is nog volstrekt onduidelijk. In het soortgelijke systeem waarmee de Verenigde Staten informatie verzameld van Europeanen, blijkt dat dit niet tot het verminderen van terreurdreiging heeft geleid. De aanhoudingen die zijn verricht, betreffen voornamelijk mensen zonder legale verblijfsvergunning. Er is door de Amerikanen geen enkele informatie aangeleverd waaruit blijkt dat er verdachten van terroristische activiteiten zijn aangehouden.”

NIEUWE WETGEVING NOG VOOR DE VORIGE IN WERKING IS ...

Verder vindt Buitenweg het verkeerd dat de Europese Commissie nu nieuwe wetgeving maakt, terwijl de oude wetgeving voor terreurmaatregelen nog niet eens is geïmplementeerd.

Sinds 2004 is er afgesproken dat vliegtuigmaatschappijen identiteitsgegevens van passagiers na het inchecken moeten overdragen aan de autoriteiten van het land van aankomst. Als er geen verdenking is tegen mensen, dan worden de gegevens vernietigd. In september 2006 zou dit systeem al klaar zijn, terwijl de meeste lidstaten het nog steeds niet hebben ingevoerd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?